onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
14 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Anadolu’nun jeopolitik konumu, tarih boyunca birçok farklı medeniyet ve kültürün etkileşimine ev sahipliği yapmasına olanak sağlamıştır. Anadolu, Asya, Avrupa ve Afrika’nın kavşak noktasında bulunur ve bu stratejik konum, çeşitli medeniyetlerin bölgeye hakim olmasına neden olmuştur.

Jeopolitik, bir ülkenin coğrafi konumunun o ülkenin siyaseti ile ilişkisini ifade eder. Anadolu’nun jeopolitik önemi, coğrafi konumu, doğal kaynakları, iklimi ve yer şekilleri gibi birçok faktöre bağlıdır. Örneğin, Anadolu’nun Asya, Avrupa ve Afrika arasında bağlantı sağlayan en önemli geçit olma özelliği, kavimlerin adı geçen üç kıtadan diğerine geçmek için göç yolu olarak kullanılmasına vesile olmuştur.

Türkiye, sahip olduğu jeopolitik konum nedeniyle siyasi, askeri, ekonomik ve ticari açıdan önemli uluslararası kuruluşlara üyedir. NATO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, G-20, İKÖ Türkiye’nin üye olduğu uluslararası kuruluşlardan bazılarıdır. Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olması da ülkenin jeopolitik önemini artırmaktadır.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...