onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
6 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 3 5 6

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

“Ordu-millet” anlayışı, özellikle İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde yaygın olan bir inanıştır. Bu anlayışa göre, bir devlet içerisinde yaşayan her birey bir askerdir ve savaş halinde orduya katılır.

Bu anlayış, göçebe yaşayan her bireyin askerlik için uygun olduğu düşünülmektedir. Ancak, resmi askerlik eğitimine sahip bireyler olmadığı için savaş sahasında göçebe toplumlar, yerleşik toplumlara göre kısıtlıdır.

Örneğin, yerleşik bir Türk devleti olan Osmanlı Devleti’ndeki yeniçeri birliklerinin savaş sahasında sağladığı esnekliğin, benzer şekilde eğitim ve donanıma sahip birliklere sahip olmamaları nedeniyle, göçebe Türk toplumlarının ordularında bulunmadığı görülmektedir.

Bu anlayış zamanla değişmiş ve askerlik bir “meslek” olarak kalmıştır. İlk Türklerde göçebelikten kaynaklanan ordu-millet anlayışı ve gönüllü askerlik genel bir anlayışa göre paralı askerlikten daha iyiydi. Ancak, ordunun yenilgi durumunda paralı askerlikte ordu motivasyonunu daha az kaybetmekteydi.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...