onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
17 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 27 253 824

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Osmanlı toplumu, imparatorluk dâhilinde yaşayan sosyal gruplar bütününü içine alıyordu. İlk dönemde Oğuzların Kayı boyuna mensup olan Osmanlılar, sadece “Kayı” aşiretinden oluşan bir toplumdu. Ancak zamanla fetihlerin artması ve hızlı bir şekilde göç alması, devleti çok uluslu bir yapıya büründürdü.

Etnik Yapı Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu ilk yıllarda nüfusunun çoğunluğu Türkmenlerden oluşuyordu. Zamanla fetihlerin artması sonucu Slavlar, Bulgarlar, Rumlar, Ermeniler, Araplar, Romenler, Acemler de Osmanlı sınırları içerisine dâhil oldu.

Dini Yapı Osmanlı İmparatorluğu’nda, millet ve toplum sisteminin temeli dine dayandırılmıştı. Osmanlı toplumunda halk, Müslümanlar ve gayrimüslimler olarak ikiye ayrılmıştı. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyordu. Bu Müslüman unsur ise çoğunlukla Türklerden ve Araplardan oluşmaktaydı. Ayrıca Boşnaklar ve Arnavutlar da Müslüman olmuşlardı. Gayrimüslimler ise Hristiyanlar ve Museviler (Yahudiler) olarak ikiye ayrılmıştı.

Sosyal Yapı Osmanlı toplumu, aralarında katı bir ayrım olmayan, yönetenler ve yönetilenler (reaya) olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Yönetenler, Padişahın idari ve dinî yetki tanıdığı devlet görevlileriydi. Yönetilenler (reaya) ise yöneticilik yapamaz vergi öderlerdi.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...