onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
30 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde tarafından 4 57 181

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 39 152

Kurmaca ve gerçeklik arasındaki farklılıkları şöyle açıklayabilirim:

  • Kurmaca, olmadığı halde varmış gibi tasarlanmış, kurgulanmış olay, kişi veya mekanları anlatan bir sanat/edebiyat türüdür. Örneğin, masal, destan, roman, şiir, tiyatro gibi eserler kurmacadır.
  • Gerçeklik, var olan, yaşanan veya yaşanabilecek olay, kişi veya mekanları anlatan bir bilim/tarih türüdür. Örneğin, tarih, biyografi, otobiyografi, belgesel, haber gibi eserler gerçekliktir.
  • Kurmaca ve gerçeklik arasındaki temel fark, eserlerin metin-dışı göndermeleri ile metin-içi tutarlılıklarıdır. Kurmaca eserlerde, yazarın hayal gücü ve kurgu tekniği ile oluşturduğu bir dünya vardır ve bu dünyanın gerçekliği, eserin kendi içindeki mantığına ve bağlamına bağlıdır. Gerçeklik eserlerde ise, yazarın gözlemlediği veya araştırdığı bir dünya vardır ve bu dünyanın gerçekliği, eserin dışındaki kaynaklara ve kanıtlara bağlıdır.
  • Kurmaca ve gerçeklik arasındaki bir diğer fark, okurun eserlere yaklaşımıdır. Kurmaca eserlerde, okurun eserdeki gerçekliğe inanması için, Coleridge’in deyimiyle "inançsızlığın askıya alınması" gerekmektedir. Yani, okur, eserdeki olayların yalan, uydurma, sahte veya hayal olduğunu bilmekle birlikte, eserin anlam ve dil birliklerine göre eserdeki gerçekliği kabul etmelidir. Gerçeklik eserlerde ise, okurun eserdeki gerçekliğe inanması için, eserin dışındaki gerçeklikle uyumlu olması gerekmektedir. Yani, okur, eserdeki olayların doğru, gerçek, nesnel veya kanıtlanabilir olduğunu bilmekle birlikte, eserin dışındaki kaynaklarla veya deneyimlerle eserdeki gerçekliği karşılaştırmalıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...