onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
11 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde tarafından 4 57 181

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 39 152

Siyaset felsefesi, toplumun yönetimi, iktidarın meşruiyeti, haklar, hukuk ve devlet gibi temel konuları inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. İşte siyaset felsefesinin temel kavramları:

  1. Birey: Bir toplumu oluşturan ve toplumun bir üyesi olan insandır. Kendisini başkalarından ayıran, kendisine özgü bir kimliği olan her tek toplumsal insandır.
  1. Toplum: Temel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya gelen, birbirleriyle ilişki kuran, ortak bir kültürü paylaşan, aynı toprak parçası üzerinde yaşayan insan topluluğudur.
  1. Sivil Toplum: Devlet kurumlarının dışında kendini yönlendirebilen, hak ve özgürlüklerini savunabilen özgür ve özerk vatandaşlardan oluşan topluluklardır.
  1. Devlet: Siyasi sınırları tespit edilmiş belirli bir toprak parçası üzerinde egemenliğe sahip en büyük siyasi kurumdur. İktidar gücünü elinde bulunduran ve denetim yetkisine sahip olan bir yapıdır.
  1. İktidar: Bir toplumda halkı yönetme gücüne sahip olan kişi ya da kişilerdir. Yönetme gücünü elinde bulundurma demektir.
  1. Meşruiyet: İktidarı elinde bulunduranların, yönetme gücünü yasalara uygun olarak sürdürmeleridir. Egemenliğin haklı nedenlere dayalı olarak kullanılmasını ifade eder.
  1. Hak: Bireyin başka bireylerden veya kurumlardan isteyebileceği, talepte bulunabileceği her şeydir. Kullanma ve isteme yetkisine sahip olduğumuz şeylerdir.

Bu kavramlar, siyaset felsefesinin temel yapı taşlarını oluşturur ve toplumun yönetimi, adalet, özgürlük ve hukuk gibi konuları ele alır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...