onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
175 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Paris Barış Konferansı’nda İtilaf Devletleri arasında şu konularda anlaşmazlıklar yaşanmıştır:

  • Almanya’nın geleceği: Fransa, Almanya’nın zayıflatılması ve savaş tazminatı ödemesi gerektiğini savunurken, İngiltere ve ABD, Almanya’nın ekonomik olarak toparlanmasını ve Avrupa’da bir denge unsuru olmasını istiyordu. İtalya ise Almanya’nın bazı topraklarının kendisine verilmesini talep ediyordu.
  • Sömürgecilik: İngiltere ve Fransa, sömürgecilik politikalarından vazgeçmek istemiyor ve Almanya’nın sömürgelerini paylaşmak istiyordu. ABD ise Wilson İlkeleri’ne uygun olarak sömürgecilik karşıtı bir tutum sergiliyor ve manda-himaye sistemi öneriyordu. Japonya ise Almanya’nın Çin’deki sömürgelerini elde etmek istiyordu.
  • Milletler Cemiyeti: ABD Başkanı Wilson, Milletler Cemiyeti’nin kurulmasını ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasını öncelikli hedef olarak görüyordu. Ancak diğer İtilaf Devletleri, Milletler Cemiyeti’ne pek sıcak bakmıyor ve kendi ulusal çıkarlarını korumaya çalışıyordu. Özellikle Fransa, Milletler Cemiyeti’ne güvenmiyor ve Almanya’ya karşı askeri bir güvence istiyordu.
  • Yeni devletlerin sınırları: Paris Barış Konferansı’nda yeni kurulan veya bağımsızlığını kazanan devletlerin sınırları da tartışma konusu oldu. Özellikle Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya, Romanya gibi devletlerin Almanya, Avusturya-Macaristan ve Rusya’dan aldıkları topraklar konusunda anlaşmazlıklar yaşandı. Ayrıca Ermenistan, Suriye, Lübnan gibi devletlerin de bağımsızlık talepleri vardı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...