onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
10 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde tarafından 4 32 117

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 157

Evet, kişisel temizlik maddelerinin çevreye zararları olabilir. Bu maddeler içerdikleri kimyasal bileşenler nedeniyle su kaynaklarına ve ekosistemlere zarar verebilir. İşte bazı örnekler:

  1. Çok Amaçlı Temizleyiciler: Bu tür temizleyicilerin birçoğu amonyak ve klor içerir. Birlikte kullanıldıklarında, ölümcül amonyum klorür gazı oluşturabilirler. Amonyak akciğerler için tehlike oluştururken, klorla karıştırıldığında kansere yol açan bileşikler oluşabilir.

  2. Ovarak Temizleyenler: Ovarak temizleme için kullanılan tozların neredeyse tümü, beyazlatıcı ve leke çıkarıcı etkisi olan klorlu çamaşır suyu içerir. Klor suyla karıştığında, göz, burun, boğaz ve ciğerler için tahriş edici olabilen klor gazı oluşur. Kloru asla amonyakla karıştırmamalısınız, çünkü ortaya çıkacak gazlar öldürücü olabilir.

  3. Dezenfektanlar: Dezenfekte edici temizlik maddeleri, uçucu kimyasallar içerir. Örneğin, kresol, bu kimyasalların en sık kullanılanlarından biridir. Kresol, karaciğer, böbrek, akciğer, pankreas ve dalakta hasara neden olabilir.

  4. Bulaşık Deterjanları: Piyasada satılan bulaşık deterjanlarının çoğunda yüksek düzeyde fosfat ve klor bulunur. Yanlışlıkla yutulursa ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bulaşıklarınızı iyi durulamak önemlidir.

  5. Çamaşır Deterjanları: Çamaşır ürünlerinin çoğu doğal ortamda ayrıştırılıp geri kazanılmayan malzemeler içerir. Bunlar arasında fenol, amonyak, naftalin ve diğer zararlı kimyasal maddeler bulunur.

  6. Tuvalet ve Su Giderleri: Lavabo ve tuvalet açıcıların ana maddesi, cildi eritip geçebilecek özellikte aşındırıcı bir madde olan asittir. Yanlışlıkla yutulursa iç dokuları yakarak özafagus, mide ve bağırsak sistemine zarar verebilir.

  7. Mobilyalar: Mobilya cilalarının, özellikle de aerosol olanların normal kullanımı sırasında çıkan gazlar kazara solunursa veya yutulursa ciddi bir tehlike oluşturabilir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...