onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
4 kez görüntülendi
Psikoloji kategorisinde tarafından 1 3 10
Aşağıdaki örneklerde edimsel koşullanmanın hangi kavram ve ilkelerinden bahsedildiğini boş bırakılan yerlere yazınız.

1. Topluluk önünde konuşma korkusu olan biri, bu korkusunu yenmek için önce üç daha sonra beş arkadaşının önünde konuşup son olarak da tanımadığı yirmi kişinin önünde konuşmayı dener.

............................................................................................................................................

2. Prim alan çalışan, işte daha iyi performans gösterir.

..............................................................................................................................................

3. Verilen komutu yerine getiren sirk hayvanı kafesten çıkarılır.

............................................................................................................................................

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 1 3 4

Edimsel koşullanma, bireyin davranışlarının sonuçlarına göre şekillendiği bir öğrenme türüdür. İşte verilen örneklerde bahsedilen edimsel koşullanma kavram ve ilkeleri:

  1. Sistematik Desensitizasyon: Topluluk önünde konuşma korkusu olan bir kişi, bu korkusunu yenmek için kademeli olarak daha büyük gruplar önünde konuşmayı dener. Bu, kişinin korkusunu aşmasına yardımcı olan bir tür terapi tekniğidir ve edimsel koşullanmanın bir parçası olarak görülebilir.

  2. Pozitif Pekiştirme: Prim alan çalışanın işte daha iyi performans göstermesi, olumlu sonuçların davranışı pekiştirmesi ve tekrarlanmasını sağladığı edimsel koşullanmanın bir örneğidir. Burada prim, istenen davranışın artmasına neden olan pozitif bir pekiştiricidir.

  3. Negatif Pekiştirme: Verilen komutu yerine getiren sirk hayvanının kafesten çıkarılması, negatif pekiştirme örneğidir. Burada, hayvanın istenmeyen bir durumdan (kafeste olmak) kurtulması, doğru davranışı (komutu yerine getirmek) teşvik eder.

Bu örnekler, edimsel koşullanmanın farklı yönlerini ve davranışların nasıl pekiştirildiğini veya değiştirildiğini göstermektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...