onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
4 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 3 5 7

Aşağıda numaralandırılmış yaprak örneklerinin fiziksel özelliklerinden yola çıkarak bu yapraklara sahip bitkilerin yaşadıkları ortamları tahmin edip gerekçelerini aşağıdaki boşluklara yazınız.

image

1. …………

2. ………….

3. …………..


1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Yaprak örneklerinin fiziksel özelliklerine dayanarak, bu yapraklara sahip bitkilerin yaşadıkları ortamları ve gerekçelerini aşağıda bulabilirsiniz:

  1. Geniş ve düz yapraklar, su itici mumlu bir yüzeye sahip. Bu tür yapraklar genellikle sucul veya bataklık ortamlarında bulunur. Mumlu kaplama, yaprağın doymasını önler ve su üzerinde yüzebilmesini sağlar.

    • Tahmin: Su kenarları veya bataklık gibi nemli ortamlar.
    • Gerekçe: Yaprakların geniş yüzeyi ve mumlu kaplaması, suyun yaprak yüzeyinden kolayca akıp gitmesini sağlar ve yaprakların su üzerinde kalmasına yardımcı olur.
  2. Kalın, etli yapraklar, su depolamaya uygun. Bu tür bitkiler genellikle suyun kıt olduğu kurak veya çöl ortamlarında bulunur.

    • Tahmin: Kurak alanlar veya çöller.
    • Gerekçe: Etli yapraklar, su depolama kapasitesini artırır ve kurak dönemlerde bitkinin hayatta kalmasını sağlar.
  3. Dikenli kaktüs yaprağı, su kaybını azaltmaya ve bitkiyi otçullardan ve yoğun güneş ışığından korumaya yardımcı olan modifiye yapraklar. Bu adaptasyon, bitkinin kurak bir ortamda yaşadığını gösterir.

    • Tahmin: Çok kurak alanlar.
    • Gerekçe: Dikenler, su kaybını azaltmaya yardımcı olur ve bitkiyi hayvanlardan korur.

Bu tahminler, yaprakların fiziksel özelliklerine ve bitkilerin adaptasyonlarına dayanmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...