onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
92 kez görüntülendi
KPSS kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Musul ve Kerkük’ün alınamamasının sebepleri şunlardır:

  • Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesi, İtilaf Devletleri’ne gerekli gördükleri yerleri işgal etme yetkisi vermiştir. Bu maddeye dayanarak İngilizler, Musul’u 10 Kasım 1918’de işgal etmişlerdir.
  • Osmanlı Devleti’nin merkezi otoritesinin zayıflaması ve İstanbul hükümetinin bölgeyi savunacak kuvvet gönderememesi, İngilizlerin işgalini kolaylaştırmıştır.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulması ve Kurtuluş Savaşı’nın başlamasıyla bölgedeki Türkmen, Kürt ve Arap aşiretleri İngilizlere karşı direnmiş ve TBMM’yi desteklemişlerdir. Ancak TBMM’nin bölgeye yeterli askeri ve mali desteği sağlayamaması, direnişi zayıflatmıştır .
  • Lozan Barış Konferansı’nda Musul meselesi tartışma konusu olmuş, Türkiye bölgenin kendisine ait olduğunu savunmuş, ancak İngiltere buna karşı çıkmıştır . Türkiye halk oylaması (referandum) yapılmasını istemiş, ancak İngiltere bunu reddetmiştir . Sonunda Musul meselesi Milletler Cemiyeti’ne havale edilmiştir .
  • Milletler Cemiyeti’nin 1924’te yaptığı araştırma sonucunda Musul’un Irak’a bağlanması kararı alınmıştır . Türkiye bu kararı kabul etmemiş, ancak 1926’da Ankara Antlaşması ile Musul’un Irak’a ait olduğunu tanımıştır . Bu antlaşmada Türkiye’ye petrol gelirlerinden pay verilmesi ve Türkmenlerin haklarının korunması gibi bazı tavizler verilmiştir .

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...