onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
56 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

İnorganik maddeler, iyonik bağlı olan, suda çözünen, hızlı tepkime veren maddelere verilen isimdir. Organik maddeler canlı kaynaklarda bulunurken, inorganik maddelerde canlı madde bulunmaz. İnorganik maddelerin yapısında karbon-hidrojen bağı bulunmayan bileşikler ve maddelerdir. 

İnorganik maddelere örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Asitler: Hidrojen iyonu (H+) veya hidronyum iyonu (H3O+) veren maddelerdir. Örneğin, hidroklorik asit (HCl), sülfürik asit (H2SO4), nitrik asit (HNO3) gibi maddeler asitlere örnektir.
  • Tuzlar: Asitlerin hidrojen iyonlarının metal iyonlarıyla yer değiştirmesi sonucu oluşan maddelerdir. Örneğin, sodyum klorür (NaCl), potasyum nitrat (KNO3), kalsiyum sülfat (CaSO4) gibi maddeler tuzlara örnektir.
  • Bazlar: Hidroksil iyonu (OH-) veren veya hidrojen iyonunu (H+) alan maddelerdir. Örneğin, sodyum hidroksit (NaOH), potasyum hidroksit (KOH), amonyak (NH3) gibi maddeler bazlara örnektir.
  • Mineraller: Doğada katı hâlde bulunan ve belirli bir kimyasal bileşime sahip olan inorganik maddelerdir. Örneğin, kuvars (SiO2), pirit (FeS2), elmas © gibi maddeler minerallere örnektir.
  • Su: Hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan inorganik bir bileşiktir. Canlıların yaşamsal faaliyetleri için gerekli olan en önemli inorganik maddedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...