onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
40 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sümerler, Mezopotamya topraklarında M.Ö. 3500 yıllarında kurulan ilk uygarlıklardandır. Sümerler, insanlık tarihine birçok alanda önemli katkılarda bulunmuşlardır. Sümerlerin insanlığa katkıları şöyle sıralanabilir:

  • Yazıyı bulmaları: Sümerler, tarihte yazıyı ilk bulan ve kullanan uygarlıktır. Bu yazıya çivi yazısı denir. Çivi yazısı, kil tabletler üzerine kamış kalemlerle çivi şeklinde izler bırakarak oluşturulan bir yazı sistemidir. Çivi yazısı, Sümerlerin dilini, edebiyatını, kültürünü, sanatını, tarihini, hukukunu, matematiğini, astronomisini ve diğer bilimlerini kaydetmelerine olanak sağlamıştır. Çivi yazısı, tarih öncesi devirleri sona erdirmiş ve insanlık tarihinin başlangıcı sayılmıştır.
  • Tekerleği icat etmeleri: Sümerler, tekerleği icat eden ve kullanan ilk uygarlıktır. Tekerlek, Sümerlerin tarım, hayvancılık, ticaret, ulaşım ve savaş alanlarında büyük gelişmeler kaydetmelerine yardımcı olmuştur. Tekerlek sayesinde Sümerler, arabalar, arabalı pulluklar, çömlekçi çarkları gibi birçok araç gereç yapmışlardır.
  • Takvimi bulmaları: Sümerler, takvimi bulan ve kullanan ilk uygarlıktır. Sümerler, ayın evrelerini gözlemleyerek ay takvimini oluşturmuşlardır. Sümerlere göre bir ay 30 gün, bir yıl 360 gündür. Sümerler ayrıca 12 burçtan oluşan zodyak takvimini de geliştirmişlerdir.
  • Matematik ve geometride ilerlemeleri: Sümerler, matematik ve geometride temel kavramları ve işlemleri bulan ve kullanan ilk uygarlıktır. Sümerler, sayı sistemini geliştirmiş ve 60 tabanlı bir sistem kullanmışlardır. Sümerler ayrıca dört işlemi yapmış, çarpma ve bölme cetvelleri oluşturmuş, bir üçgenin iç açılarının toplamının 180 derece olduğunu hesaplamış ve geometrik şekillerin alanlarını ve hacimlerini bulmuşlardır.
  • Hukuk kurallarını oluşturmaları: Sümerler, hukuk kurallarını yazılı olarak belirleyen ve uygulayan ilk uygarlıktır. Sümerlerin hukuk kuralları sosyal adaleti sağlamayı amaçlamıştır. Sümer hukukunda suçlara karşılık cezalar belirlenmiş, borçlulara koruma sağlanmış, kadınların hakları tanınmış ve kölelik kaldırılmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...