onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
81 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı’na sokmak için düzenlenen konferanslar, Müttefik Devletler tarafından Türkiye’ye baskı yapmak ve Almanya’ya karşı yeni bir cephe açmak amacıyla yapılmıştır. 

Bu konferanslardan bazıları şunlardır:

  • Adana Konferansı: 30 Ocak 1943’te İngiltere Başbakanı Churchill’in Türkiye’ye gelmesiyle gerçekleşmiştir. Churchill, Türkiye Cumhurbaşkanı İnönü’ye savaşa girmesi için baskı yapmış ancak İnönü bunu reddetmiştir.
  • I. Kahire Konferansı: 4-6 Kasım 1943’te Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılmıştır. ABD Başkanı Roosevelt, İngiltere Başbakanı Churchill ve Çin Cumhurbaşkanı Çankayşek katılmıştır. Türkiye’ye savaşa girmesi için bir ültimatom verilmiştir.
  • II. Kahire Konferansı: 4-6 Aralık 1943’te yine Kahire’de yapılmıştır. Bu sefer Türkiye Cumhurbaşkanı İnönü de davet edilmiştir. Roosevelt ve Churchill, Türkiye’ye savaşa girmesi için çeşitli tekliflerde bulunmuş ancak İnönü bunları kabul etmemiştir.
  • Yalta Konferansı: 4-11 Şubat 1945’te Sovyetler Birliği’nin Yalta kentinde yapılmıştır. ABD Başkanı Roosevelt, İngiltere Başbakanı Churchill ve Sovyet lideri Stalin katılmıştır. Savaş sonrası dünya düzeni üzerine görüşmeler yapılmıştır. Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki hakları tartışmaya açılmıştır.
  • San Francisco Konferansı: 25 Nisan - 26 Haziran 1945’te ABD’nin San Francisco kentinde yapılmıştır. Birleşmiş Milletler Teşkilatının kuruluşu için toplanan 50 devletin katılımıyla gerçekleşmiştir. Türkiye de bu konferansa katılmış ve Birleşmiş Milletler Teşkilatının kurucu üyelerinden biri olmuştur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...