onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
109 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Siyasi partilerin kurulma amacı ile ilgili bir araştırma yapınız.

Cevap: 

siyasi partilerin kurulma amacı, halkın talep ve arzularının yerine getirilmesi, halkın hakim iradesinin mutlak olarak devlette söz sahibi olması, halkın doğru bir şekilde temsil edilmesi bakımından önemlidir. Siyasi partilerin varlığı toplumun her kesiminin kendini temsil hakkı ve alanı bulması anlamına da gelmektedir.

Millî egemenliğin sağlanmasında siyasi partiler nasıl bir rol oynar? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

Cevap:

Milli egemenliğin sağlanmasında siyasi partilerin varlığı da önemlidir. Siyasi partilerin çokluğu halkın her kesiminin kendini temsil imkan ve alanı bulması açısından milli egemenliğin tecelli etmesini sağlar. Bu nedenle insanların kendilerini huzurlu, güvenli hissetmeleri temsil imkanlarının arttırılması ve özgürleştirilmesine bağlıdır.

Bu cevapta, siyasi partilerin milli egemenliğin sağlanmasında halkın temsilini arttırdığı ve özgürlüklerini genişlettiği vurgulanmaktadır. Bu sayede halkın devlete olan güveni ve bağlılığı da artmaktadır.

Devlet yönetiminde tek partili yönetim mi yoksa çok partili yönetim mi etkili olur? Görüşlerinizi söyleyiniz.

Cevap: 

Modern anlamda ilk siyasi partiler, Fransız Devrimi sonrasında oluşmaya başladı. Öncelikle Avrupa, sonrasında dünyanın diğer bölgelerinde çeşitli siyasi görüşlere sahip kişilerin resmen bir araya gelip örgütlenerek kurulan ve yapılan seçimlerde bu örgütlerin topluca ülkelerin yönetiminde söz sahibi olmaya başladılar. Böylece halkın her kesimi ve düşüncesi partiler aracılığı ile dile getirilmiş oldu. Eğer tek parti kalsaydı ne yazık ki tek görüş olacaktı. Bu da demokrasiye uymayan bir durumdur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...