onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
79 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mevsimlik göç, bir ülke veya bölge içindeki insanların, belirli bir süre için başka bir ülke veya bölgeye geçici olarak yerleşmesi ve çalışmasıdır. Mevsimlik göçün nedenleri arasında tarım, turizm, hayvancılık gibi ekonomik faaliyetler, iklim koşulları, doğal afetler, siyasi ve sosyal faktörler sayılabilir. Mevsimlik göçün sonuçları ise hem göç eden hem de göç edilen ülke veya bölge için olumlu ve olumsuz olabilir. Olumlu sonuçlar arasında işgücü ihtiyacının karşılanması, işsizliğin azalması, kültürel çeşitlilik, ekonomik büyüme sayılabilir. Olumsuz sonuçlar arasında ise işsizlik artışı, sosyal uyum sorunları, ayrımcılık ve ırkçılık, nitelikli işgücünün kaybı, beyin göçü, sosyal ve kültürel kopukluklar sayılabilir.

Mevsimlik göç örnekleri nelerdir sorusuna ise şöyle cevap verebilirim:

  • Türkiye’de çay toplama mevsiminde Karadeniz Bölgesi’ne ülkenin farklı bölgelerinden giden insanların eylemi mevsimsel göçe örnektir.
  • Çukurova Bölgesi’nde özellikle pamuk toplamak için yine Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden binlerce insan mevsimlik işçi olarak göç etmektedir.
  • Bir başka örnek de Yörüklerin yaşamı biçimi gereği, hayvanlarını otlatabilmek ve besleyebilmek için ayrıca kış mevsimini geçirmek üzere daha sıcak bölgelere göç etmeleridir.
  • Turizm de ise en çok mevsimlik göçü Ege ve Akdeniz şahitleri almaktadır. Yayla turizmi için de Doğu Karadeniz Bölgesi’ne mevsimlik göçler olmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...