onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
443 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Yönümüzü en kolay pusula denen araçla buluruz.  Düz bir yere konulan pusulanın renkli ucu daima kuzeygösterir. Mıknatıslı bir ibreden ve yönleri gösteren göstergeden oluşur. Pusulanın bulunmasıyla deniz ve hava yolculukları , kaşifler ve dağcılar yönlerini daha kolay bulmuşlardır. Pusulaların üzerinde bulunan harfler genellikle İngilizcedir.

Buna göre; N=Kuzey (North), S=Güney (South), E=Doğu (East), W=Batı (West) dır.

Doğadan yararlanarak da yönlerimizi bulabiliriz.

Güneş’in Doğuşu ile Yön Bulma

image

güneşten yararlanarak yön bulma

İlk olarak güneşin doğuşunun hangi taraftan olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Bu şekilde  Doğuyu bulmuş olacaksınız. Bunun ardından elimizi iki yana açalım ama güneşin doğduğu tarafa yüzümüzü döndüğümüzden emin olmalıyız.

Bu konumu aldığınızda Yüzünüz Doğu – Arkanız Batı – Sol Eliniz Kuzey – Sağ Eliniz ise Güney yönünü gösterecektir.

Mezarlıklara Bakarak Yön Bulma

Bulunduğunuz bölgede mezarlık varsa ilk olarak orasının Müslüman mı yoksa Hristiyan mezarlığı mı olduğunu belirlememiz gerekiyor.

Eğer Müslüman mezarlığı ise mezarın baş kısmı batıyı gösterirken ayak kısmı ise doğuyu gösterir.

Hristiyan mezarlığı ise mezarın baş kısmı güney yönünü gösterirken ayak kısmı kuzey kısmını gösterir.

Karınca Yuvalarına Bakarak Yön Bulma

Karınca yuvalarının ağız kısmına bakarak yön bulmak en iyi yön bulma yöntemleri arasında gösterilmektedir. Karıncalar yuvalarından çıkardıkları toprağı ise kuzeye yığarlar.  Karıncaların   yuvalarında  ,toprağı yığdığı yer kuzeyi gösterir. Yuvanın açık olan girişi de güneyi gösterir .

image

karıncalara bakarak yön bulma

Öğle Vakti Çubuk Gölgesinden Yararlanarak Yön Bulma

Güneş öğle vakti tam tepedeyken yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz. Bulduğumuz en kısa gölge uzunluğu kuzey yönünü, karşı tarafı da güneyi gösterir.

image

çubuk gölgesine bakarak yön bulma

Camilere Bakarak Yön Bulma

Camilere bakılarak da, yön belirleme işlemi yapılabilmektedir. Camilerde yer alan mihrabın karşısında bulunan giriş kapıları, kuzey yönünü göstermektedir. Şerefeye doğru açılan kapılar ise, güney yönünü işaret eder.

image

camilere bakarak yön bulma

Saat Yardımı İle Yön Bulma

Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz. Saatin akrebi güneşe döndürülür Saatin 12 rakamı ile akrebin oluşturduğu  açının orta noktası  güney-kuzey hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.

image

saate bakarak yön bulma

Kutup Yıldızı’na  Bakarak Yön Bulma

Geceleri yönümüzü bulmak için  Kutup Yıldızı’ndan yararlanırız.  Kutup Yıldızı gökyüzündeki en parlak yıldızdırve her zaman  kuzeyi gösterir. Yüzümüzü Kutup Yıldızı’na döner ve kollarımızı iki yana açtığımızda önümüz kuzey, arkamız güney, sağımız doğu ve solumuz batı yönünü gösterir.

image

kutup yıldızına bakarak yön bulma

Yosunlara Bakarak Yön Bulma

Ağaç gövdelerinin taşların ve kayaçların yosun tutmuş yüzeyleri her zaman kuzeyi gösterir.

image

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...