onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
45 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

TBMM’nin hukuki olarak tanınması, 23 Nisan 1920’de Osmanlı Devleti’nin işgaline karşı direniş göstermek üzere kurulan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal devlet organı olan TBMM’nin, uluslararası alanda meşru bir muhatap olarak kabul edilmesi anlamına gelir. TBMM’nin hukuki olarak tanınması, Milli Mücadele sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Çünkü:

  • TBMM’nin hukuki olarak tanınması, Milli Mücadele’yi yürüten Ankara Hükümeti’nin meşruiyetini güçlendirmiş ve İstanbul Hükümeti ile olan rekabetini avantaja çevirmiştir.
  • TBMM’nin hukuki olarak tanınması, işgal güçleri ile yapılan müzakerelerde ve antlaşmalarda Ankara Hükümeti’nin söz sahibi olmasını sağlamış ve ulusal çıkarları korumasına imkan vermiştir.
  • TBMM’nin hukuki olarak tanınması, uluslararası toplumun desteğini kazanmasına ve Sovyet Rusya gibi müttefikler edinmesine yardımcı olmuştur.
  • TBMM’nin hukuki olarak tanınması, milli iradeyi temsil ettiği bilinciyle halkın direnişine katılımını artırmış ve milli birlik ve beraberliği pekiştirmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...