onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
119 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Osmanlı Devletinin yıkılmasını önlemek amacıyla ortaya atılan düşünce akımları şunlardır:

  • Osmanlıcılık: Devletin sınırları içinde yaşayanları hangi din veya milletten olursa olsun kaynaştırarak bir Osmanlı milleti oluşturmayı amaçlayan akımdır. Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından savunulmuştur.
  • İslamcılık: İslami kuralların devlet hayatına tam anlamıyla hakim olmasını ve Müslümanların Osmanlı halifesinin etrafında toplanmasını savunan akımdır. Cemalettin Afgani, Sait Halim Paşa ve Mehmet Akif Ersoy gibi isimler tarafından savunulmuştur.
  • Türkçülük: Osmanlı Devleti’nin dini, dili, soyu ve ülküsü bir olan Türklere dayanarak ayakta kalabilmesini savunan akımdır. Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Gaspıralı İsmail ve Mehmet Emin Yurdakul gibi isimler tarafından savunulmuştur. Daha sonra Turancılık adı altında büyük Türk birliğini kurma idealine dönüşmüştür.
  • Batıcılık: Batı’nın bilim ve tekniğini, yönetim biçimini ve düşünce yapısını alarak Osmanlı Devleti’nin geri kalmışlıktan kurtarılmasını ve yıkılmasının önlenmesini amaçlayan akımdır. 18. yüzyıldaki ıslahatlara dayanan bu akım Tanzimat Fermanı ile resmiyet kazanmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...