onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
85 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

İslam’ın mülkiyet anlayışı, mal ve mülk edinmenin helal yollardan olması gerektiğini belirtir. İslam, bireye özel mülkiyet hakkı verir ve mülk edinmenin insanın fıtratında olduğunu kabul eder. İslam dini, mülk edinme ile ilgili kuralları belirlemiştir.

Kur’an-ı Kerim’de, kadınlara, oğullara, biriktirilmiş altın ve gümüşe, güzel atlara, hayvanlara, ekinlere karşı aşırı sevgi beslemenin insanlara güzel gösterildiği belirtilir (Al-i İmran suresi, 14. ayet). Ayrıca, “Allah rızık hususunda kiminizi kiminizden üstün kıldı.” (Nahl suresi, 71. ayet) ifadesiyle, mal ve mülk edinme konusunda insanlar arasında farklılıklar olduğu ifade edilir.

İslam dini açısından, ticaret ve miras yoluyla mülk edinmek helaldir. Ancak hırsızlık, tefecilik, kumar, faiz ve rüşvet gibi yollardan mülk edinmek İslam dininde haramdır. Mülk edinmek haktır, ancak bu mülkü savurmak veya israf etmek haramdır.

Özetle, İslam’ın mülkiyet anlayışı, mal ve mülk edinmenin helal yollardan olması, mülkün bireyi ve toplumu ayakta tutan önemli bir unsur olması ve mülk edinmenin haktır ancak israfın haram olduğu üzerine kuruludur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...