onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Tasavvufi düşüncede seyr-u sülûk, bir şeyhin nezaretinde, manevi yolculuğu ifade etmektedir. (Süleyman Uludağ, Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, s. 467.)

Sizce bu manevi yolculukta kişinin hangi ahlaki değerlere sahip olması gerekir. Arkadaşlarınızla yorumlayınız.

Cevap:

Tasavvufi düşüncede seyr-u sülûk, insanın kendi nefsini terbiye ederek Allah’a yakınlaşma çabasıdır. Bu yolda ilerleyen kişiye sâlik denir. Sâlikin, şeyhinin rehberliğinde, Kur’an ve sünnete uygun bir şekilde ibadet, zikir, tefekkür, tevekkül, sabır, şükür, ihlas, muhabbet, zühd, takva, edep, merhamet, adalet, tevazu, hilm, afv gibi ahlaki değerlere sahip olması gerekir. Bu değerler, sâliki cehaletten ilme, kötülükten iyiliğe, kendi varlığından Hakk’ın varlığına götüren basamaklardır. Sâlik, bu basamakları tek tek aşarak, nihai hedef olan Allah’ın rızasına ve sevgisine ulaşmayı amaçlar.

Tasavvuf kal (söz) ilmi değil hal (davranış) ilmidir.” sözünden ne anlıyorsunuz?

Cevap:

Tasavvuf kal (söz) ilmi değil hal (davranış) ilmidir.” sözü, tasavvuf yolunda ilerleyen kişilerin, sadece teorik bilgi ve sözlerle yetinmeyip, bu bilgileri pratiğe dökerek hayatlarına yansıtmaları gerektiğini vurgulayan bir sözdür. Bu sözdeki “kal” sözcüğü, “söz” anlamında kullanılmaktadır ve teorik bilgi, öğreti anlamına gelmektedir. “Hal” ise, “davranış” ya da “uygulama” anlamına gelir. Dolayısıyla, bu sözde ifade edilen fikir şudur ki, tasavvuf yolunda ilerlemek sadece teorik bilgi edinmekle sınırlı kalmaz, aynı zamanda bu bilgilerin pratiğe dökülmesi ve hayatın her alanında uygulanması gerekir. Bu nedenle, tasavvuf yolunda ilerleyen kişilerin, sadece kitaplardan okudukları bilgilerle yetinmeyip, bu bilgileri hayatlarında uygulayarak, iç dünyalarındaki olgunluğu arttırmaları gerekmektedir. Yani, “kal” ile “hal” arasında bir uyum sağlanması gerekmektedir. Bu uyum sağlandığında, kişi tasavvuf yolunda ilerleyebilir ve hedeflerine ulaşabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...