onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
110 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

1. İslam’ın yayılmasında etkili olan fütüvvet kavramını açıklayınız.

Cevap:

Fütüvvet, tasavvufî bir kavram olup, yiğitlik, cömertlik, alçak gönüllülük gibi ahlaki erdemleri ifade eder. Fütüvvet, aynı zamanda dinî ve meslekî birlik, esnaf teşkilatı ve zanaatçılar örgütü olarak da kullanılmıştır. Fütüvvetin kökeni, Kur’an’da fetâ olarak geçen ve genç, yiğit, cömert anlamlarına gelen bir kelimeye dayanır. Fütüvvet, İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren özellikle Horasan ve Irak’ta sûfîler tarafından benimsenmiş ve yaygınlaşmıştır. Fütüvvet, 13. yüzyılda Anadolu’ya gelmiş ve ahilik adıyla bilinen bir kurum haline gelmiştir. Fütüvvet, İslam’ın yayılmasında, toplumsal dayanışmada, meslekî eğitimde ve siyasî hayatta önemli bir rol oynamıştır.

2. İslam’ın yayılmasında etkili olan ribat kavramını açıklayınız.

Cevap:
Ribat kavramı, İslam tarihinde sınır bölgelerinde düşman saldırılarına karşı savunma ve cihat amacıyla kurulan askeri ve dini yapıları ifade ederRibatlar, aynı zamanda mücahitlerin barınma, ibadet, eğitim ve riyazet yaptıkları yerlerdir. İslam’ın yayılmasında ribatlar önemli bir rol oynamıştır. Çünkü ribatlar, İslam’ın sınır bölgelerindeki varlığını korumakla kalmayıp, yeni topraklara açılmasına da zemin hazırlamıştır. Ribatlar, ayrıca İslam kültürü ve medeniyetinin gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Ribatlar, zamanla tekke, zaviye, medrese, kervansaray gibi farklı işlevler kazanmıştır.

3. İmam Maturidi hakkında bilgi veriniz.

Cevap:

İmam Maturidi, Ehl-i sünnetin iki itikad imamından biri olan, Maturidiyye mezhebinin kurucusu, müfessir ve Hanefi mezhebi alimidir. Asıl adı Ebû Mansûr Muhammed b. Muhammed b. Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî’dir. Hicri 238 (Miladi 862) yılında Semerkant’ın Maturid köyünde doğmuş ve Hicri 333 (Miladi 944) yılında Semerkant’ta vefat etmiştir.

İmam Maturidi, İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin naklen bildirdiği ve yazdığı Ehl-i sünnet itikadının, kelam bilgilerini, ondan nakledenler vasıtasıyla kitaplara geçirdi, izah ve ispat etti. Kelam ilminde, akaidde müctehid olan imam-ı Maturidi, kelam ve fıkıh ilmini Ebu Nasr İyad’dan öğrendi. İlimde çok iyi yetişen imam-ı Maturidi, çeşitli kitaplar yazmak ve talebe yetiştirmek suretiyle Ehl-i sünnet itikadını yaymıştır.

5. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da ahilik teşkilafının kurulmasında etkili olan faktörlerden biri değildir?
A) Göçebe halkın yerleşik hayata uyum sağlamalarını temin etmek
B) Asya’dan gelen sanatkâr ve tüccar Türklerin yerli sanatkâr ve tüccarla yarışabilecek seviyeye gelmelerini sağlamak
C) Anadolu’nun yerli halkının haklarının korunması.
D) Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasını sağlamak
E) Esnaflar arasında dayanışma sağlayarak kazançlarını arfırmak

Cevap: C

6. Kesin olmamakla birlikte 1340 yılında doğmuş 1430 yılında vefat etmiştir. Gençlik yılları boyunca tefsir, fıkıh, hadis, tasavvuf, matematik, astronomi, felsefe, edebiyat ve dil dersleri aldı. Ankara’da Kara Medrese’de müderrislik (profesörlük) yapmışfır.
Yukarıdaki bilgileri verilen mutasavvıf aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mevlana Celaleddin Rumi B) Hacı Bektaş-ı Veli C) Hacı Bayram-ı Veli
D) Yunus Emre E) İmam Şafiî

Cevap: C

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...