onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
55 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

SORULAR

Bir aşçı kefir yapmak için bir kavanoza süt ile kefir mayalarını koyarak karıştırır. Sütün mayalanması için sütü bir gün kavanozda bekletir. Mayalanma boyunca sütte kimyasal değişiklikler meydana gelir. Mayalar; sütteki şekeri, CO2 ve etil alkole dönüştürür.

25. Kefir oluşurken sütün kütlesinde azalma görülür mü? Açıklayınız.

Cevap: Kefir oluşurken sütün kütlesinde azalma görülürBunun nedeni, kefir mayasının sütün içindeki laktozu fermente ederek etanol ve karbondioksit gazı üretmesidirBu gazlar kavanozun kapağından kaçarak sütün kütlesini azaltırAyrıca, kefir mayası sütün içindeki suyu da tüketir, bu da sütün kütlesinin azalmasına katkıda bulunur.

26. Mayalar, kefir üretiminde metabolik faaliyetlerini gerçekleştirmek için gerek duydukları ATP’yi hangi yolla sentezler?

Cevap: Sorunuzun cevabı şöyle: Mayalar, kefir üretiminde metabolik faaliyetlerini gerçekleştirmek için gerek duydukları ATP’yi substrat düzeyde fosforilasyonla sentezler. Substrat düzeyde fosforilasyon, ATP sentezinin bir yolu olup, organik bir molekülden fosfat grubunun doğrudan ADP’ye aktarılmasıyla gerçekleşir. Bu yolla mayalar, glikozu fermente ederek etanol ve karbondioksit üretirken ATP de elde ederler. Kefir üretiminde kullanılan mayaların bir kısmı da laktozu fermente edebilir.

27. Mayalanmada hafif asidik kefir oluşumuna sebep olan olay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kefir oluşurken etil alkol üretilmesi
B) Kefir içindeki mayaların sayıca azalması
C) Kefir oluşurken CO2 üretilmesi
D) Kefir oluşurken sütteki suyun buhar hâlinde uzaklaşması
E) Kefir oluşurken sütteki karbonhidratların enzimlerle parçalanması

Cevap: C

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...