onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
67 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde
tarafından yeniden kategorilendirildi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

25. LASER ışınıyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Tek renklidir.
B) Uyarılmış emisyon yoluyla elde edilir.
C) Kendiliğinden ışımayla elde edilir.
D) Çok uzaklara dağılmadan ulaşabilir.
E) Verimleri düşüktür.

Cevap: C

26. Özellikle onkoloji hastalarının üç boyutlu görüntüsünün elde edilmesini sağlayan cihaz aşağıdakilerden hangisidir?
A) MR B) BT C) Röntgen D) PET E) Ultrason

Cevap: D

27. Görüntüleme cihazlarından biri olan termal kameralar ile ilgili
I. Kızılötesi ışınımı tespit eder.
II. Ses dalgalarıyla görüntü elde edilir.
III. Karanlık ortamda görüntüleme sağlanamaz.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

Cevap: A

28. X-ışınları bir tüpten çıkarak vücuda gönderilir. Her bölgenin yoğunluğu farklı olduğundan X-ışınları farklı dokularda farklı oranlarda geçer. Atom numarası büyük olan atomlar daha yoğun olduğundan bu atomların bulunduğu bölgelerde X-ışınlarının geçiş oranı daha düşüktür. X-ışınlarında meydana gelen zayıflama, dokunun çevresindeki dedektörler tarafından algılanıp görüntüye dönüştürülür.
Çalışma prensibi verilen görüntüleme cihazı aşağıdakilerden hangisidir?
A) MR B) BT C) PET D) Ultrason E) Termal kamera

Cevap: B

D) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.

29. Nano teknolojinin insan yaşamına sağladığı kolaylıklara örnek veriniz.

Cevap:

Nano teknolojinin insan yaşamına sağladığı kolaylıklara örnek vermek gerekirse:

  • Nanoteknoloji sayesinde tıp alanında hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, aşılar, implantlar, biyosensörler gibi ürünler geliştirilmiştir. Bu ürünler hastalıklarla mücadelede daha etkili, hedef odaklı ve yan etkisiz olmaları açısından önemlidir.
  • Nanoteknoloji bilgi teknolojileri alanında da büyük bir devrim yaratmıştır. Nanoteknoloji ile nano ölçekte bellekler, bilgi kaynakları, kuantum hesaplamaları gibi uygulamalar mümkün olmuştur. Bu uygulamalar bilginin depolanması, işlenmesi ve iletilmesi konusunda büyük bir verimlilik sağlamıştır.
  • Nanoteknoloji çevre bilimleri alanında da insan yaşamına katkıda bulunmuştur. Nanoteknoloji ile çevre kirliliğini önlemek veya azaltmak için yeni yöntemler geliştirilmiştir. Örneğin nanofiltreler su arıtımında, nanokatalizörler hava kirliliğinde, nanomalzemeler enerji üretiminde kullanılmaktadır.
  • Nanoteknoloji gıda güvenliği alanında da insan sağlığını korumak için önemli bir rol oynamaktadır. Nanoteknoloji ile gıda ambalajlarında, gıda işlemede, gıda analizinde ve gıda takviyelerinde kullanılan ürünler geliştirilmiştir. Bu ürünler gıdanın kalitesini, güvenliğini ve besleyiciliğini artırmaktadır.

30. Yapılarında bulunan yarı iletkenler aracılığıyla yüzeylerine gelen güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren haberleşme, hava gözlem istasyonları, deniz fenerleri gibi birçok alanda kullanılan pillere ne ad verilir?

Cevap:
Yapılarında bulunan yarı iletkenler aracılığıyla yüzeylerine gelen güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren haberleşme, hava gözlem istasyonları, deniz fenerleri gibi birçok alanda kullanılan pillere güneş pilleri ya da fotovoltaik piller adı verilirGüneş pilleri, güneş ışığının taşıdığı enerjiyi iç fotoelektrik reaksiyondan faydalanarak doğrudan elektrik enerjisine dönüştürürlerGüneş pilleri genellikle silikon veya gallium arsenid gibi yarı iletken maddelerden üretilirler. Güneş pilleri, yenilenebilir ve çevre dostu bir enerji kaynağıdır.

31. Süper iletken maddelerin teknolojideki kullanımlarına dair üç örnek yazınız.

Cevap:
  • Maglev trenler: Süper iletken maddelerde görülen manyetik itme kuvveti sayesinde, raylar üzerinde sürtünmesiz ve yüksek hızlı hareket eden trenler geliştirilmiştir. Maglev trenleri, dünyanın en hızlı ulaşım araçlarından biridir.
  • Parçacık hızlandırıcılar: Süper iletken maddelerden yapılan güçlü elektromıknatıslar, atom altı parçacıkları yüksek enerjilere ulaştırmak için kullanılır. Parçacık hızlandırıcıları, fizik ve nükleer araştırmalarda önemli bir rol oynar.
  • MR cihazları: Süper iletken maddelerden yapılan bobinler, insan vücudundaki doku ve organları görüntülemek için yüksek manyetik alan oluşturur. MR cihazları, tıbbi teşhis ve tedavide yaygın olarak kullanılır.

32. Röntgen cihazının çalışma prensibini kısaca açıklayınız.

Cevap:

Röntgen cihazının çalışma prensibi şöyledir:

  • Röntgen cihazının kalbini elektrot çifti oluşturur. Anot ve katot elektrotlar cam vakum tüp içine yerleştirilir.
  • Isıtılan katot, eski florsan lamba içindeki sistemi esas alır. Yüksek elektrik akımı geçirilen katot ısındığında yüzeydeki elektronlar saçılır.
  • Bu elektronlar anota doğru hızla hareket ederken, anotun yüzeyine çarparak X ışınları üretirler.
  • X ışınları vücudu geçtikten sonra vücudun iç yapısını röntgen filmine yansıtır. Vücudun yoğunluğuna göre farklı gölgeler oluşur. Kemik gibi yoğunluğu fazla olan bölgeler röntgen filmlerinde beyaz olarak görünür. Ciğerler ve hava siyah, yağ ve kas dokuları ise gri tonlarında görülür.
  • Röntgen filmleri radyologlar tarafından yorumlanarak hastalıkların teşhisi için kullanılır.

33. Günlük hayatta güneş pillerinin kullanıldığı alanlara beş tane örnek veriniz.

Cevap:

Günlük hayatta güneş pillerinin kullanıldığı alanlara beş tane örnek şunlardır:

  • Hesap makineleri: Güneş pilleri, küçük elektronik cihazlarda pil ihtiyacını ortadan kaldırmak için kullanılır. Hesap makineleri, güneş pillerinin en yaygın kullanıldığı cihazlardan biridir.
  • Sokak lambaları: Güneş pilleri, yerleşim yerlerinde veya kırsal alanlarda sokak aydınlatmasını sağlamak için kullanılır. Güneş pilleri, gündüz güneş enerjisini depolayarak gece lambaları çalıştırır.
  • Trafik işaret levhaları: Güneş pilleri, trafik güvenliğini artırmak için trafik işaret levhalarında kullanılır. Güneş pilleri, ışıklı veya sesli uyarı veren levhaların enerji kaynağıdır.
  • Uzay istasyonları: Güneş pilleri, uzayda elektrik enerjisi üretmek için kullanılır. Uzay istasyonları, uydu ve roketlerde güneş pilleri ile çalışan paneller bulunur.
  • Güneş enerjisi ile çalışan arabalar: Güneş pilleri, fosil yakıtlara alternatif olarak güneş enerjisi ile çalışan arabalarda kullanılır. Güneş pilleri, arabanın üzerindeki panellerden elektrik enerjisi üretir ve arabanın motorunu çalıştırır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...