onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
83 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

11. Güneş pillerinin çalışma şeklini kısaca açıklayınız.

Cevap:

Güneş pillerinin çalışma şekli, şu şekilde özetlenebilir:

  • Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 60 cm² ile 160 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır.
  • Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir.
  • Güneş pillerindeki herhangi bir yarı iletkende n-tipi ve p-tipi bölgeler oluşur. Burada güneş pili, elektonları n-tipi bölgesine, boşlukları da p-tipi bölgesine iten bir pompa gibi çalışır. Yani başlangıçta nötr olan n-tipi bölgeler negatif, p-tipi bölgeler pozitif yüklenmiş olur.
  • Yarı iletkenin iki ucu bir dış devreye bağlandığında, bu yükler akarak elektik akımı oluştururlar. Elde edilen bu akım doğru akımdır ve fotoakım olarak adlandırılır. Foto akım güneş ışınları pil üzerine düştüğü sürece akmaya devam eder.

12. Güneş enerjisinin yenilenebilir enerji kaynağı olması ve çevre kirliliğine yol açmaması gibi birçok nedenden dolayı güneş enerjisi, fotovoltaik piller (güneş panelleri) ile doğrudan elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. 1 kW’lık bir fotovoltaik sistem tam güneş ışığı aldığında saatte 1kW (1kWh) elektrik enerjisi üretmektedir.

Aylara göre günlük ortalama güneşlenme süresi sütun grafiği şekildeki gibi verilen bir bölgede bulunan ve günlük 15 kWh elektrik enerjisi kullanan binanın çatısına 200 W lık beş adet güneş paneli kuruluyor.
Elektrik enerjisinin 1 kilowattsaati 40 kuruş ile ücretlendirildiğine göre
a) Temmuz ayında gelecek elektrik faturası kaç TL dir?

Cevap:  36 TL

b) Oluşturulan sistem yıllık yaklaşık % kaç enerji tasarrufu sağlamaktadır? (Bir ay 30 gün olarak kabul edilecektir.)

Cevap%48

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...