onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
86 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

LCD ve plazma teknolojilerinde fizik biliminin yerini ve fizik bilimindeki gelişmelerin bu teknolojileri nasıl etkilediğini şöyle açıklayabiliriz:

  • LCD ve plazma teknolojileri, görüntü oluşturmak için ışık yayan veya ışığı yansıtan ince ekranlardır.
  • LCD teknolojisi, sıvı kristaller adı verilen yarı iletken maddelerden oluşur. Sıvı kristaller, elektrik alan altında hizalanarak ışığı geçirir veya engeller. LCD ekranlar, arkadan gelen ışığı sıvı kristallerin hizalanmasına göre renkli filtrelerden geçirerek görüntü oluşturur.
  • Plazma teknolojisi ise, elektrik alan altında iyonize olan gazlardan oluşur. Plazma hücreleri adı verilen gaz dolu odacıklar, elektrik akımı ile uyarıldığında ışık yayar. Plazma ekranlar, plazma hücrelerinin yaydığı ışığı renkli filtrelerden geçirerek görüntü oluşturur.
  • LCD ve plazma teknolojileri, fizik biliminin birçok alt dalıyla ilgilidir. Örneğin, optik, elektromanyetizma, yarı iletkenler, kuantum fiziği, termodinamik gibi alanlar bu teknolojilerin temelini oluşturur.
  • Fizik bilimindeki gelişmeler, bu teknolojilerin daha verimli, daha kaliteli, daha ucuz ve daha çevreci olmasını sağlamıştır. Örneğin, LED (Işık Yayan Diyot) teknolojisi ile LCD ekranların enerji tüketimi azaltılmıştır. Nanoteknoloji ile plazma ekranların boyutları küçültülmüştür. Süper iletkenler ile ekranların kontrast oranları arttırılmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...