onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
152 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Aynalı teleskop, ışığı yansıtan ve bir görüntü oluşturan tek veya birden fazla kavisli aynaların bir kombinasyonunu kullanan bir teleskoptur. Aynalı teleskop, Isaac Newton tarafından, mercekli teleskoplara alternatif olarak geliştirilmiştir. Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna içeriye doğru eğime sahip bir aynadır. Normal aynalarda, camın arka tarafı kaplanırken bu teleskoplarda camın eğimli olan ön yüzeyi kaplanır. Böylelikle geniş bir alandan gelen ışık yakalanarak bir noktaya (odağa) doğru yönlendirilir.

Aynalı teleskobun yapısı, ışığın odak noktasına nasıl ulaştığına göre farklılık gösterebilir. Bazı aynalı teleskoplarda, ışık doğrudan odağa gider ve burada bir kamera veya göz merceği ile görüntü alınır. Bu tip aynalı teleskoplara prime focus (birincil odak) teleskop denir. Bazı aynalı teleskoplarda ise, ışık odağa gelmeden önce ikincil bir ayna ile yansıtılır ve başka bir yere yönlendirilir. Bu tip aynalı teleskoplara Cassegrain veya Newtonian gibi isimler verilir. Bu sistemlerde, ikincil ayna genellikle birincil aynanın ortasında bulunan küçük bir delikten geçen ışığı alır ve teleskobun yanına veya arkasına gönderir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...