onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
83 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

1913’te Batı Trakya Cumhuriyeti’nin ve 1983’te KKTC’nin kuruluş süreçlerinde benzer olaylar yaşanmıştır. Bu olaylar şunlardır:

  • Her iki devlet de Osmanlı Devleti’nin eski toprakları üzerinde kurulmuştur. Batı Trakya Cumhuriyeti, Balkan Savaşları sonrasında Bulgaristan’ın işgal ettiği bölgede, KKTC ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rumların eline geçmesi sonrasında Türklerin yaşadığı bölgede ilan edilmiştir.
  • Her iki devlet de Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde kurulmuştur. Batı Trakya Cumhuriyeti, Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç şehirlerini kapsayan bir alanda, KKTC ise Kıbrıs adasının kuzeyindeki bir alanda ilan edilmiştir.
  • Her iki devlet de Türk gönüllülerin ve askerlerin mücadelesiyle kurulmuştur. Batı Trakya Cumhuriyeti, Eşref Kuşçubaşı liderliğindeki gönüllü müfrezenin ve bölgedeki Türk milislerin Bulgarlara karşı savaşmasıyla, KKTC ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve Kıbrıs Türk Mücahitlerinin Rum ve Yunan kuvvetlerine karşı savaşmasıyla ilan edilmiştir.
  • Her iki devlet de uluslararası alanda tanınma sorunu yaşamıştır. Batı Trakya Cumhuriyeti, sadece 52 gün varlığını sürdürebilmiş ve hiçbir devlet tarafından tanınmamıştır. KKTC ise sadece Türkiye tarafından tanınmış ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yasadışı ilan edilmiştir.
  • Her iki devlet de komşu ülkelerle ilişkilerde sorunlar yaşamıştır. Batı Trakya Cumhuriyeti, Bulgaristan’la savaş halindeyken Yunanistan’la da anlaşmazlık içindeydi. KKTC ise Rum kesimiyle ve Yunanistan’la çeşitli konularda anlaşmazlık yaşamaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...