onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
52 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Yıldırım Harbi, Almanca Blitzkrieg olarak da bilinen, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların uyguladığı bir savaş doktrinidir. Bu doktrinin amacı, düşmana uçaklar ve tanklarla aniden saldırarak, savunma düzenini bozup kısa sürede yok etmek ve planlanan alanları hızlı bir şekilde ele geçirmektir. Bu doktrin, I. Dünya Savaşı’nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir.

Yıldırım Harbi doktrininin bazı özellikleri şunlardır:

  • Hız: Alman ordusu, düşmanın beklenmedik bir zamanda saldırıya uğramasını sağlamak için hızlı bir şekilde hareket ederdi. Tanklar, zırhlı araçlar ve mekanize piyadelerden oluşan zırhlı kuvvetler, düşman hatlarını yararak ilerlerdi. Hızlı hareket etmenin bir diğer avantajı da lojistik desteğin azaltılmasıydı.
  • Hava desteği: Alman ordusu, zırhlı kuvvetlerine hava kuvvetleriyle eş zamanlı destek verirdi. Hava kuvvetleri, düşmanın savunma hatlarını bombalayarak zayıflatır, iletişim ve ikmal yollarını keser ve kendi zırhlı kuvvetlerinin ilerleyişini kolaylaştırırdı.
  • Eş güdüm: Alman ordusu, yıldırım harbi doktrinini başarıyla uygulayabilmek için farklı silah türleri arasında iyi bir eş güdüm sağlardı. Zırhlı kuvvetler, hava kuvvetleri ve piyade arasında radyo iletişimi kurularak hareket planları paylaşılır ve uyumlu bir şekilde saldırılırdı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...