onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
87 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Milletler Cemiyetinin Birleşmiş Milletlere dönüşmesinin nedenleri:

  • Milletler Cemiyetinin savaşı engelleyememesi: Milletler Cemiyeti, I. Dünya Savaşı’nın ardından uluslararası barış ve güvenliği sağlamak için kurulmuştu. Ancak cemiyet, üye devletlerin yükümlülüklerine uymaması, bazı büyük devletlerin cemiyete katılmaması veya ayrılması, silahlanma yarışının devam etmesi ve ekonomik krizler gibi nedenlerle etkisiz kaldı. Cemiyet, II. Dünya Savaşı’nın çıkmasını önleyemedi ve savaş sırasında da rol oynayamadı.
  • Birleşmiş Milletler’in daha kapsamlı ve güçlü bir yapı olması: II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Müttefik Devletler, yeni bir uluslararası örgüt kurmak için çalışmalar başlattı. Bu örgütün amacı da Milletler Cemiyeti gibi barış ve güvenliği sağlamak olsa da, daha kapsamlı ve güçlü bir yapıya sahip olması planlandı. Birleşmiş Milletler, Milletler Cemiyeti’nden farklı olarak daha fazla üye devlete sahip oldu, daha demokratik bir karar alma mekanizması kurdu, daha çok uluslararası konuyu ele aldı ve daha çok uluslararası kuruluşla iş birliği yaptı.
  • Milletler Cemiyetinin dağılmasına karar verilmesi: II. Dünya Savaşı’nın ardından Birleşmiş Milletler’in kurulmasıyla birlikte Milletler Cemiyeti’nin varlığı anlamsızlaştı. Bu nedenle 18 Nisan 1946’da Cenevre’de toplanan Milletler Cemiyeti Genel Kurulu, cemiyetin dağılmasına karar verdi. Böylece Milletler Cemiyeti tarihe karıştı ve yerini Birleşmiş Milletler’e bıraktı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...