onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
91 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

8. Etkinlik: KERVANSARAYLAR

Milletlerarası ticaret kervanlarının güvenliğinin sağlanması için Selçuklu Devleti’nin kurduğu teşkilat, ekonomik olduğu kadar sosyal ve medeni yönleri ile de çok büyük öneme sahipti. İnsanların her türlü ihtiyacı düşünülerek yapılan kervansaraylarda yolcular hayvanlarıyla birlikte üç gün ücretsiz kalabiliyorlardı. Fakir ve kimsesizlere her türlü yardım yapılıyordu. Bu yapılar kale gibi sağlam duvarları ve demir kapıları ile değerli eşyalar taşıyan kervancılara güvenli bir sığınak görevini de görüyordu.

Selçuklu kervansaraylarının sosyal ve ticari önemi hakkında neler söylenebilir?

  • Selçuklu kervansarayları, Doğu ile Batı arasındaki ticari akışı kolaylaştıran, düzene sokan ve güvence altına alan birtakım önlemlerle Anadolu’daki ticareti arttırarak devletlerini daha da zenginleştirmişlerdir. Kervan yollarında upuzun bir ticaret ağı kurulmuş ve ticaret yaygınlaşmıştır. Selçuklu kervansarayları bu bakımdan dünya ticaret ilişkilerinin gelişip olgunlaşmasına ileri düzeyde katkıda bulunmuştur.
  • Selçuklu kervansarayları, farklı kültürden insanların toplanma yeriydi. Herhangi bir ayrımcılığın görülmediği güven ve refah dolu bu ortamda, herkese üç gün boyunca ücretsiz yiyecek-içecek sağlanırdı. Bu sayede fikir alışverişi, kültürel etkileşim ve hoşgörü ortamı oluşurdu. Kervansaraylar aynı zamanda mescit, hamam, eczane gibi hizmetleri de sunarak sosyal ihtiyaçları da karşılardı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...