onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
77 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Paris Antlaşması, 30 Mart 1856 tarihinde Fransa-Prusya Savaşı’nın sonunda Fransa’nın Paris kentinde Osmanlı Devleti, Rusya, İngiltere ve Fransa arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile Rusya’nın Avrupa üzerindeki etkisi azaltılmış ve Osmanlı Devleti Avrupa devletler topluluğunun bir üyesi olarak kabul edilmiştir.

Paris Antlaşması’nın Osmanlı Devleti açısından önemi şunlardır:

  • Rusya’nın Karadeniz’de savaş gemisi bulundurması ve liman kurması yasaklanmıştır. Böylece Rusya’nın sıcak denizlere inme politikası engellenmiştir.
  • Karadeniz tarafsızlaştırılmış ve ticaret amaçlı gemilerin kullanımına açılmıştır. Bu da Osmanlı Devleti’nin ticari faaliyetlerine katkı sağlamıştır.
  • Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı Avrupa devletlerinin ortak garantisi altına alınmıştır. Bu da Osmanlı Devleti’ni dış saldırılara karşı korumuştur.
  • Osmanlı Devleti ile antlaşmayı imzalayan devletler arasında anlaşmazlık çıkarsa, taraflar kuvvet kullanmadan önce diğer imzacı devletlerin aracılığını kabul etmiştir. Bu da Osmanlı Devleti’nin Avrupa hukukundan yararlanma hakkı elde etmesini sağlamıştır.
  • Osmanlı Devleti’nin ilan ettiği Islahat Fermanı antlaşma metnine dahil edilmiştir. Bu da Osmanlı Devleti’nin iç reformlar yapma niyetini göstermiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...