onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
64 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Oynar eklem, iki veya daha fazla kemiğin birbirine bağlandığı ve hareket etmelerine izin veren bir yapıdır. Oynar eklemler, vücudun farklı bölgelerinde bulunabilir. Oynar eklemlerin bulunduğu yapı ve organlara bazı örnekler şunlardır:

  • Bacak kemikleri: Uyluk kemiği, diz kapağı, kaval kemiği ve ayak bileği kemiği arasında oynar eklemler bulunur. Bu eklemler sayesinde bacaklar bükülüp açılabilir, dönebilir ve yanal hareket edebilir.
  • Bilek kemikleri: El bileği, elin beş parmağına bağlanan sekiz küçük kemikten oluşur. Bu kemikler arasında oynar eklemler bulunur. Bu eklemler sayesinde el bileği yukarı aşağı, sağa sola ve daire şeklinde hareket edebilir.
  • Kol kemiği ile omuz arasındaki eklemler: Kol kemiği, omuzdan dirseğe kadar uzanan uzun bir kemiktir. Kol kemiği, omuzda kürek kemiği ve köprücük kemiği ile oynar eklemler oluşturur. Bu eklemler sayesinde kol kemiği yukarı aşağı, ileri geri ve daire şeklinde hareket edebilir.
  • Kol eklemleri: Dirsekten bileğe kadar olan bölümde iki adet kol kemiği bulunur. Bunlar radius ve ulna adı verilen kemiklerdir. Bu kemikler arasında ve dirsek ile bilek arasında oynar eklemler bulunur. Bu eklemler sayesinde kol bükülüp açılabilir, dönebilir ve yanal hareket edebilir.
  • Dirsek eklemi: Dirsek eklemi, kol kemiği ile radius ve ulna kemikleri arasında bulunan bir oynar eklem türüdür. Dirsek eklemi sayesinde kol bükülüp açılabilir.
  • Kalça ile bacak kemikleri arasındaki eklem: Kalça eklemi, leğen kemiği ile uyluk kemiği arasında bulunan bir oynar eklem türüdür. Kalça eklemi sayesinde bacaklar ileri geri, yukarı aşağı ve daire şeklinde hareket edebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...