onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
45 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kan, vücudumuzda dolaşan ve hayati öneme sahip olan bir sıvıdır. Kanın içeriğini incelediğimizde, karşımıza %50-60’ı plazma olarak adlandırılan sıvıdan ve %40-50’si ise kan hücrelerinden oluşmaktadır. Plazma, kanın sıvı kısmını oluşturan ve su, tuz, protein, hormon, vitamin, mineral ve diğer maddeleri içeren bir bileşendir. Kan hücreleri ise kanın katı kısmını oluşturan ve vücudumuzun çeşitli işlevlerini yerine getiren hücrelerdir.

Kan hücreleri üç ana gruba ayrılır: alyuvarlar (eritrositler)akyuvarlar (lökositler) ve kan pulcukları (trombositler). Bu hücrelerin her birinin farklı görevleri ve özellikleri vardır. İşte bu hücrelerin tanımı ve görevleri:

  • Alyuvarlar (eritrositler): Kanın en fazla bulunan hücreleridir. Kanda yaklaşık 4-6 milyon/mm3 sayıda bulunurlar. Alyuvarların şekli bikonkav yani ortası çukur bir disk şeklindedir. Bu şekil, yüzey alanını artırarak oksijen taşıma kapasitesini yükseltir. Alyuvarların içinde hemoglobin adlı bir protein bulunur. Hemoglobin, oksijeni bağlayarak akciğerlerden dokulara taşır. Aynı zamanda karbondioksiti de dokulardan akciğerlere taşır. Alyuvarların görevi, solunum gazlarının taşınmasını sağlamaktır.
  • Akyuvarlar (lökositler): Kanın savunma sisteminde yer alan hücrelerdir. Kanda yaklaşık 4-11 bin/mm3 sayıda bulunurlar. Akyuvarların şekli düzensizdir ve çekirdekleri vardır. Akyuvarlar, kemik iliğinde üretilirler. Akyuvarların görevi, vücuda giren yabancı maddelere (mikrop, bakteri, virüs) karşı savaşarak bağışıklık sağlamaktır. Akyuvarlar beş alt gruba ayrılır: nötrofil, eozinofil, bazofil, monosit ve lenfosit. Bu alt grupların her birinin farklı özellikleri ve savunma mekanizmaları vardır.
  • Kan pulcukları (trombositler): Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerdir. Kanda yaklaşık 150-400 bin/mm3 sayıda bulunurlar. Kan pulcuklarının şekli düzensizdir ve çekirdekleri yoktur. Kan pulcukları, kemik iliğinde üretilirler. Kan pulcuklarının görevi, kanamayı durdurmak ve yaraları iyileştirmek için kanın pıhtılaşmasını uyarmaktır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...