onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
40 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Hücre çeperi, yalnızca bitki hücrelerinde, gerçek mantarlarda ve prokaryot canlılarda bulunan, hücre zarının üzerinde yer alan cansız, sert ve dayanıklı bir yapıdır. Hücre çeperinin temel maddesi canlı türüne göre değişir. Örneğin:

  • Bitkilerde ve alglerde → selüloz
  • Mantarlarda → kitin
  • Bakterilerde→ peptidoglikan
  • Arkebakterilerde→ Sahte (yalancı) peptidoglikan

Hücre çeperi, hücreyi dış etkilere karşı korur, hücre şeklini belirler, hücreyi patlamaktan korur ve madde alışverişine izin verir. Hücre çeperinde geçit denilen çok sayıda açıklık bulunur. Geçitler tam geçirgendir.

Hücre çeperi, ilkin çeper ve ikincil çeper olmak üzere iki kısımdan oluşur. İlkin çeper, hücre bölünmesinden sonra oluşan ince ve esnek bir tabakadır. İkincil çeper ise ilkin çeperin iç tarafına daha sonra eklenen kalın ve sert bir tabakadır. İlkin çeperde pektinlerin meydana getirdiği ana madde içinde dağılan düzensiz mikrofibriller yer alır. İkincil çeperde ise selüloz mikrofibrilleri daha düzenli bir şekilde dizilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...