onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
66 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Bu konuda felsefe tarihinde farklı görüşler bulunmaktadır.

Platon’a göre, biz kavramları bilerek doğarız. Yani zihnimizde kavramlar doğuştandır. Örneğin, bir atla karşılaşıldığında, hatırlama yoluyla o varlığın bir at olduğunu biliriz.

Ancak Aristoteles, bizim kavramları bilerek doğduğumuzu kabul etmez. Ona göre bir kavram, o tür farklı nesne, varlıkların duyumsanması sonucu oluşur. Söz gelimi birçok “at” gören insan, bu atların ortak özelliklerinden yola çıkarak “at” kavramına ulaşır.

Bazı görüşler, kavramların sonradan aklımıza yerleştiğini savunur. Bu görüşe göre, eğer kavramlar doğuştan gelen bir şey olsaydı, daha genel bir kavram olurdu. Ancak bazı toplumlarda ve başka zaman dilimlerinde ahlak dışı kabul edilen bir şey, diğer toplumlarda ve diğer zaman dilimlerinde öyle kabul edilmeyebilir.

Sonuç olarak, kavramların zihnimizde doğuştan mı var olduğu yoksa sonradan mı edinildiği konusu, felsefi bir tartışma konusudur ve farklı düşünürler tarafından farklı şekillerde yanıtlanmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...