onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
63 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kuru (nadas) tarım, kurak ve yarı kurak bölgelerde sulama yapılmadan yapılan tarım türüdür. Tarlaya düşen yağış ile tarım yapmak için teknikler uygulanır. Kuru (nadas) tarım, yıllık yağışın 400-500 mm gibi az olduğu veya yağışın yıla dağılışının düzensiz olduğu, bitki vejetasyon süresinde 200-250 mm yağış düşen yerlerde uygulanır. Yağış suyunu toprakta biriktirip, fazla su istemeyen bitkiler kullanıp, sulama yapmadan bitki yetiştirme yöntemidir.

Kuru (nadas) tarım, genellikle nadas yöntemi ile birlikte uygulanır. Nadas, tarla toprağının işlenerek belirli bir süre boş bırakılmasıdır. Nadasın amacı, toprakta nem biriktirmek ve toprağı dinlendirmektir. Nadas yılında kısıtlı olan suyu en azami ölçüde toprakta tutmayı, en azından ekim yatağında çimlenmeyi garanti altına alacak kadar bir nem bulundurmayı hedefleyecek şekilde toprak işleme yapılır. Nadasın çeşitleri arasında güz nadası, yarım nadas, tam nadas, kara nadas ve anızlı nadas sayılabilir.

Kuru (nadas) tarım, tarihin en eski tarım yöntemlerinden biridir. İlk olarak 1930’da ABD’nin kuzeybatı bölgesinde uygulanmıştır. Bu yöntem geniş alanların tarıma açılmasına neden olmuştur. Fakat ekilen ürünler kuraklığa dayanıklı buğday, arpa, çavdar gibi bazı tahıl türleridir. Günümüzde, Arjantin, Kanada, Rusya, Avustralya, Merkezi Asya, Afganistan, Pakistan, Türkiye, Çin, Hindistan, Sudan, İran’da geniş alanlarda kuru (nadas) tarım uygulanmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...