onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
96 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Dünyanın ekseninin eğik olması, yeryüzündeki iklim, mevsim, gün uzunluğu, güneş ışınlarının açısı gibi pek çok faktörü etkiler. 

Dünyanın ekseninin eğik olmasının sonuçları şunlardır:

  • Mevsimler oluşur. Dünya, güneş etrafında dönerken, ekseninin eğikliği nedeniyle yıl boyunca güneş ışınlarının yeryüzüne düştüğü açı değişir. Bu da kuzey ve güney yarım kürelerde farklı mevsimlerin yaşanmasına neden olur. Örneğin, kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanırken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanır.
  • Gölge boyunda değişimler oluşur. Dünya, güneş etrafında dönerken, ekseninin eğikliği nedeniyle yıl boyunca güneşin doğuş ve batış saatleri ve yerleri değişir. Bu da yeryüzündeki cisimlerin gölge boylarının değişmesine neden olur. Örneğin, kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanırken, güneş daha yüksekten doğar ve batar, bu da gölge boylarının daha kısa olmasına neden olur.
  • Kutup daireleri ile birlikte dönenceler oluşmaktadır. Dünya, güneş etrafında dönerken, ekseninin eğikliği nedeniyle yıl boyunca güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak düştüğü enlem dereceleri değişir. Bu da kutup daireleri ve dönenceler adı verilen özel enlemlerin oluşmasına neden olur. Kutup daireleri, kutuplara en yakın olan enlemlerdir. Dönenceler ise ekvatordan en uzak olan enlemlerdir. Kutup daireleri ve dönenceler arasındaki bölgeye ılıman kuşak adı verilir.
  • Aydınlanma sürelerinde sürekli değişimler yaşanır. Dünya, güneş etrafında dönerken, ekseninin eğikliği nedeniyle yıl boyunca güneş ışınlarının yeryüzünün hangi bölgesine daha fazla geldiği değişir. Bu da gece ve gündüz sürelerinin değişmesine neden olur. Örneğin, kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanırken, gündüz süresi daha uzun, gece süresi daha kısadır.
  • Basınç farkları ile birlikte mevsimlik sıcaklık farkları oluşur. Dünya, güneş etrafında dönerken, ekseninin eğikliği nedeniyle yıl boyunca güneş ışınlarının yeryüzünün hangi bölgesine daha fazla enerji taşıdığı değişir. Bu da sıcaklık farklarının oluşmasına neden olur. Sıcaklık farkları ise basınç farklarını doğurur. Basınç farkları ise rüzgarları ve hava akımlarını etkiler.
  • Matematik iklim kuşakları meydana gelir. Dünya, güneş etrafında dönerken, ekseninin eğikliği nedeniyle yıl boyunca güneş ışınlarının yeryüzünün hangi bölgesine daha fazla geldiği değişir. Bu da matematik iklim kuşaklarının oluşmasına neden olur. Matematik iklim kuşakları, yeryüzünün güneş ışınlarının açısına göre sınıflandırılan bölümleridir. Matematik iklim kuşakları şunlardır: Sıcak kuşak, ılıman kuşak ve soğuk kuşak.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...