onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
138 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mehmet Ali Kağıtçı, Türk kimyager ve kâğıt mühendisi olarak tanınır. Türkiye’de ulusal selüloz ve kâğıt sanayisinin kurulmasında öncü ve lider bir rol oynamıştır. Türk kâğıt sanayisinin kurucusu olarak kabul edilir.

Mehmet Ali Kağıtçı, 1899 yılında İstanbul Heybeliada’da doğmuştur. Babası emekli Deniz Binbaşısı Ahmet Bey, annesi Rukiye Hanım’dır. İlköğrenimini Heybeliada Mekteb-i İptidaisi’nde, orta öğrenimini İstanbul Sultanisi’nde tamamlamıştır. 1922 yılında İstanbul Darülfünunu Fen Fakültesi’nden kimyager olarak mezun olmuştur.

Mehmet Ali Kağıtçı, kâğıtçılık öğrenimi görmek üzere 1925 yılı sonlarında Almanya’ya gitmiş, ardından Fransa’ya geçerek Grenoble Üniversitesi Fen Fakültesi’ne bağlı Kağıtçılık Enstitüsü’ne kaydolmuştur. 1927 yılında kâğıt mühendisliği diplomasını birincilikle almıştır.

Mehmet Ali Kağıtçı, memleketine döndükten sonra çeşitli kurumlarda kimyager ve öğretim görevlisi olarak çalışmış, aynı zamanda Türkiye’de kâğıt sanayinin kurulması için çaba göstermiştir. Vakit gazetesinde yayımladığı makalelerle bu konuda kamuoyu oluşturmuştur.

Mehmet Ali Kağıtçı, 1934 yılında hükümetin kâğıt sanayinin kurulmasına ilişkin kararnamesiyle Sümerbank Kâğıt ve Karton Fabrikası’nın kuruluş çalışmalarını yürütmüştür. İzmit’te seçilen araziye fabrikanın temeli 14 Ağustos 1934’te atılmış, 18 Nisan 1936’da ise ilk yerli kâğıt üretilmiştir.

Mehmet Ali Kağıtçı, 1941 yılına kadar Sümerbank Kâğıt ve Karton Fabrikası’nı yönetmiş, daha sonra da Sümerbank Genel Müdür Yardımcısı olmuştur. 1950 yılında emekliye ayrılmış, ancak danışmanlık görevine devam etmiştir.

Mehmet Ali Kağıtçı, 1 Ekim 1982 tarihinde doğduğu yer olan Heybeliada’da vefat etmiştir. Türkiye’de kâğıt endüstrisinin gelişmesine büyük katkı sağlamış, bilimsel ve teknik çalışmalarıyla da takdir toplamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...