onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atasözünün anlamı:

“Acıkan ne olsa yer, acıyan ne olsa söyler” atasözü, insanların zor durumda kaldıklarında normalde yapmayacakları şeyleri yapabileceklerini ifade eder. Bu atasözü, geçim sıkıntısı çeken kişilerin her türlü yolu deneyebileceğini ve canı yanan kişilerin de düşünmeden ağzına geleni söyleyebileceğini vurgular. Yani, insanlar zor durumda kaldıklarında, ihtiyaçları doğrultusunda herhangi bir şeyi kabul edebilir veya herhangi bir şeyi ifade edebilirler.

Örneğin, çok aç olan bir kişi, normalde tercih etmeyeceği bir yemeği bile yiyebilir. Ya da büyük bir acı içinde olan bir kişi, genellikle söylemekten kaçınacağı şeyleri söyleyebilir. Atasözü, insanların zor zamanlarda nasıl farklı davranabileceğini ve bazen umutsuz durumların insanları alışılmadık kararlar almaya itebileceğini anlatır.

Atasözü nedir?

Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere atasözü denir. 

Atasözleri, anlam özellikleri açısından üç bölümde ele alınır:

  1. Gerçek Anlamlı Atasözleri: Tüm sözcüklerin gerçek anlamında kullanıldığı sözlerdir, mecazlı bir ifadeye yer verilmez. Çok konuşan çok yanılır. İnsanın canı acıyan yerindedir
  2. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Rüzgar eken fırtına biçer (Rüzgar ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
  3. Hem Gerçek hem Mecaz Anlamlı Atasözleri: İki anlama da gelebilecek şekilde kullanılan sözlerdir. Hamama giren terler. Mal canın yongasıdır. Ağaç yaş iken eğilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...