onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
61 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atasözünün anlamı:

“Aç ile eceli gelen söyleşir” atasözü, açlık ve ölüm arasında bir ilişki kurarak, açlıkla yaşam savaşı veren insanların ölüm tehlikesine daha yakın olduğunu ifade eder. Bu deyim, bir kişinin neredeyse açlık sebebiyle ölecek duruma gelmişse, ölümünün çok yakın olduğunu ve bir konuşma, söyleşi gibi bir durumun söz konusu olduğunu anlatır. Açlık, insanın temel ihtiyaçlarının karşılanmaması ve bedenin enerji kaynağının yetersiz olması durumunda ortaya çıkar. Eğer açlık o denli derinleşir ve uzun süre devam ederse, bedenin enerjisi tükenir ve kişi ölüme doğru gitmeye başlar.

Bu atasözü, açlıkla mücadele eden insanların yaşamlarının tehlikede olduğunu ve ölümle yüz yüze olduklarını vurgulayarak, açlıkla karşılaşan insanların hayatta kalmak için tükenmez bir çaba içinde olmaları gerektiğini anlatır. Sonuç olarak, “Aç ile eceli gelen söyleşir” atasözü, açlığın insan yaşamındaki zorlukları ve ölüm tehdidini vurgulayan, insanların yaşamlarını sürdürebilmek için temel ihtiyaçlarının karşılanmasının önemini anlatan bir deyimdir.

Atasözü nedir?

Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere atasözü denir. 

Atasözleri, anlam özellikleri açısından üç bölümde ele alınır:

  1. Gerçek Anlamlı Atasözleri: Tüm sözcüklerin gerçek anlamında kullanıldığı sözlerdir, mecazlı bir ifadeye yer verilmez. Çok konuşan çok yanılır. İnsanın canı acıyan yerindedir
  2. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Rüzgar eken fırtına biçer (Rüzgar ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
  3. Hem Gerçek hem Mecaz Anlamlı Atasözleri: İki anlama da gelebilecek şekilde kullanılan sözlerdir. Hamama giren terler. Mal canın yongasıdır. Ağaç yaş iken eğilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...