onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
90 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Atasözünün anlamı:

“Açın imanı olmaz” atasözü, insanların temel ihtiyaçları karşılanmadığında, özellikle açlık gibi zor durumlarla karşı karşıya kaldıklarında, ahlaki ve manevi değerlerini göz ardı edebilecekleri durumları ifade eder. Bu atasözü, açlık ve yoksulluk gibi zorluklarla mücadele eden insanların, hayatta kalmak için her türlü yolu deneyebileceklerini ve bu süreçte bazen ahlak ve iman kurallarını ihlal edebileceklerini vurgular. Atasözü, insanın ruhundan önce bedeninin tok olması gerektiğini, karnı aç olan bir kişinin karnını doyurabilmek için her şeyi yapabileceğini, insafsız olabileceğini ve ahlak ile din kurallarını da tanımayabileceğini anlatır.

Atasözü nedir?

Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere atasözü denir. 

Atasözleri, anlam özellikleri açısından üç bölümde ele alınır:

  1. Gerçek Anlamlı Atasözleri: Tüm sözcüklerin gerçek anlamında kullanıldığı sözlerdir, mecazlı bir ifadeye yer verilmez. Çok konuşan çok yanılır. İnsanın canı acıyan yerindedir
  2. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. Acı patlıcanı kırağı çalmaz. Rüzgar eken fırtına biçer (Rüzgar ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
  3. Hem Gerçek hem Mecaz Anlamlı Atasözleri: İki anlama da gelebilecek şekilde kullanılan sözlerdir. Hamama giren terler. Mal canın yongasıdır. Ağaç yaş iken eğilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...