onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
66 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Wegener Kuramı, Alman meteorolog Alfred Wegener tarafından 1915 yılında ortaya atılan bir teoridir. Bu teoriye göre, tüm kıtalar başlangıçta Pangea adını verdiği tek bir kara parçasıydı. Pangea, yaklaşık 200 milyon yıl önce parçalanmaya başladı ve kıtalar bugünkü konumlarına doğru hareket etti. Wegener, bu teoriyi jeolojik, paleontolojik ve iklimsel kanıtlara dayandırmıştır. Örneğin, Güney Amerika ve Afrika kıyılarının birbirine uyduğunu, aynı fosil türlerinin farklı kıtalarda bulunduğunu ve buzul izlerinin tropikal bölgelerde görüldüğünü gözlemlemiştir.

Wegener Kuramı, o dönemdeki bilim çevreleri tarafından kabul görmemiştir. Çünkü Wegener, kıtaların nasıl hareket ettiğini açıklayamamıştır. Ayrıca kıtaların yerkabuğu üzerinde yüzdüğünü varsayan bu teori, yerkabuğunun yapısını ve dinamiğini anlamayan bir teoridir. Wegener’in ölümünden sonra, 1950’li ve 1960’lı yıllarda yapılan jeofiziksel araştırmalar sonucunda levha tektoniği teorisi geliştirilmiştir. Bu teori, yerkabuğunun altında yer alan mantonun konveksiyon akımlarıyla kıtaların hareket ettiğini açıklamıştır.

Wegener Kuramı, günümüzde levha tektoniği teorisinin bir öncüsü olarak kabul edilmektedir. Wegener’in gözlemleri ve kanıtları, kıtaların hareket halinde olduğunu ve Dünya’nın sürekli değişen bir gezegen olduğunu göstermiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...