onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
77 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Türkiye’de yıl içinde farklı iklim özelliklerinin yaşanmasının nedeni, Türkiye’nin coğrafi konumu ve yer şekilleridir. Türkiye, ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Bu nedenle hem soğuk hem de sıcak hava kütlelerinin etkisinde kalır. Ayrıca batı rüzgarları kuşağında olduğu için cephe yağışları görülür. Türkiye’nin kuzey ve güney kesimlerinde kıyıya paralel uzanan yüksek dağlar, deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu da karasal iklim özelliklerinin ortaya çıkmasına neden olur. Ege kıyılarında ise dağlar kıyıya dik uzandığından nemli iklim iç kesimlere daha çok girmekte ve Akdeniz ikliminin etkili olduğu alan genişlemektedir. Türkiye’de yer şekillerinin yükseltisinin kısa mesafeler içinde değişmesi sıcaklığın ve diğer iklim özelliklerinin değişmesine neden olmaktadır. Türkiye’de belli başlı dört ana iklim tipine rastlanır. Bunlar:

  • Karasal iklim: İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Trakya’nın iç kısımlarında görülür. Bitki örtüsü bozkırdır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.
  • Akdeniz iklimi: Akdeniz, Ege, Güney Marmara ve Fırat’ın batısında görülür. Bitki örtüsü makidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.
  • Karadeniz iklimi: Karadeniz kıyılarında görülür. Bitki örtüsü ormandır. Yazları serin ve yağışlı, kışları ılık ve yağışlıdır.
  • Ilıman okyanus iklimi: Marmara’nın kuzeyinde görülür. Bitki örtüsü ormandır. Yazları serin ve yağışlı, kışları ılık ve yağışlıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...