onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
74 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Plato, yüksek yerlerde akarsuların yıllar boyu akması sonucunda oluşturduğu hafif engebeli veya düz olan yeryüzü şekilleridir. Akarsular yıllar boyu akarak yeryüzünde derin yarıklar meydana getirir. Bu oluşan yarıkların içerisine girmeyen bölgeler ise yüksekte kalır. Bu şekilde yüksekte kalan yeryüzü şekillerine plato adı verilmektedir.

Platoların oluşumu değişik şekillerde olabilir. Bazı platolar volkanik faaliyetler sonucunda lavların püskürmesi ve soğuması ile oluşur. Bu tip platolara lav (volkanik) platoları denir. Örneğin, Tibet Platosu dünyanın en büyük ve en yüksek volkanik platosudur. Bazı platolar ise tabakalı kayaçların tektonik hareketlerle yükselmesi ve akarsular tarafından aşınması ile oluşur. Bu tip platolara tabaka düzlüğü (yatay duruşlu) platoları denir. Örneğin, İç Anadolu Platosu Türkiye’nin en büyük tabaka düzlüğü platosudur. Bazı platolar da kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların karstlaşması sonucunda oluşur. Bu tip platolara karstik platolar denir. Örneğin, Obruk Platosu Türkiye’de karstik plato örneğidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...