onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
58 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 27 247 805

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Ribozom, hücrede protein sentezinin gerçekleştiği zarsız bir organeldir. Ribozom, birbirini tamamlayan iki alt birimden oluşur. Bunlara büyük ve küçük alt birim adı verilir. Bu birimlerin her biri protein ve rRNA moleküllerinden meydana gelmiştir. Ribozom, DNA’dan gelen şifreler doğrultusunda protein sentezi yapar. Her bireyin DNA’sı kendine özgü olduğundan sentezlenen proteinler de o bireye özgüdür.

Ribozom, tüm canlılarda bulunan ortak bir organeldir. Bakteriler de dahil olmak üzere bütün hücrelerde pek çok sayıda ribozom vardır. Ancak virüslerde var olmayan bir organel olmaktadır. Ribozomlar, yaklaşık 20 nanometre boyutunda olan hücrenin en küçük organelleridir. Protein sentezinin yoğun olduğu hücrelerde ribozom sayısı fazladır.

Ribozomlar, sitoplazmada serbest olarak bulunabildiği gibi kloroplast ve mitokondri organellerinin içinde, endoplazmik retikulum ve çekirdek zarının dış yüzeyinde de bulunur. Ribozomların yapısında RNA mevcuttur. Ayrıca ribozom proteinleri sadece RNA üzerinde bulunmamaktadır. Ribozomun çevresini de proteinler kaplamaktadır. Bu proteinler ise ribozomu çevreleyerek yapısını sabitler ve böylece daha da kolay çalışmasını sağlarlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...