onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
84 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Jeotermal enerji, yerkürenin içindeki ısı enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi veya ısıtma gibi amaçlarla kullanılan yenilenebilir, temiz ve yerli bir enerji kaynağıdır. Jeotermal enerji, yüksek sıcaklıklı ve yüzeye yakın magmatik sokulumlar veya derinlikle artan normal sıcaklık (jeotermik gradyan) sayesinde oluşur. Jeotermal enerji, sıcak su veya buhar şeklinde yeryüzüne çıkarılır ve türbinler aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülür.

Türkiye, jeotermal enerji açısından dünyada zengin bir konumdadır. Ülkemizin jeolojik ve coğrafik konumu itibarı ile aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer aldığı ve volkanik ve magmatik oluşumlara sahip olduğu için jeotermal açıdan dünya ülkeleri arasında zengin bir konumdadır. Ülkemizin her tarafında yayılmış 1000 adet civarında doğal çıkış şeklinde değişik sıcaklıklarda birçok jeotermal kaynak mevcuttur. Ülkemizin jeotermal potansiyeli oldukça yüksek olup, potansiyel oluşturan alanların % 78’i Batı Anadolu’da, % 9’u İç Anadolu’da, % 7 si Marmara Bölgesinde, % 5’i Doğu Anadolu’da ve % 1’i diğer bölgelerde yer almaktadır.

Türkiye’de jeotermal enerjiden elektrik üretimi, 1975 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ve 0,5 MWe güce sahip Kızıldere Santrali ile başlatılmıştır. Bugün için ülkemizde elde edilen jeotermal enerjiden elektrik üretimi, ısıtma (sera ve konut), termal ve sağlık turizmi, endüstriyel mineral eldesi, balıkçılık, kurutmacılık vb. gibi alanlarda yararlanılmaktadır. Türkiye’de elektrik üretimine uygun jeotermal sahalar şunlardır:

  • Denizli - Kızıldere: Türkiye’nin ilk ve en büyük jeotermal santrali olan Kızıldere Santrali, 2022 yılı itibarıyla toplam 282 MWe kurulu güce sahiptir. Kızıldere Santrali, jeotermal akışkanın sıcaklığının 240 °C’ye kadar çıkabildiği bir alanda yer almaktadır.
  • Aydın - Germencik: Türkiye’nin ikinci büyük jeotermal santrali olan Germencik Santrali, 2022 yılı itibarıyla toplam 232 MWe kurulu güce sahiptir. Germencik Santrali, jeotermal akışkanın sıcaklığının 220 °C’ye kadar çıkabildiği bir alanda yer almaktadır.
  • Çanakkale - Tuzla: Türkiye’nin üçüncü büyük jeotermal santrali olan Tuzla Santrali, 2022 yılı itibarıyla toplam 174 MWe kurulu güce sahiptir. Tuzla Santrali, jeotermal akışkanın sıcaklığının 180 °C’ye kadar çıkabildiği bir alanda yer almaktadır.
  • Manisa - Alaşehir: Türkiye’nin dördüncü büyük jeotermal santrali olan Alaşehir Santrali, 2022 yılı itibarıyla toplam 144 MWe kurulu güce sahiptir. Alaşehir Santrali, jeotermal akışkanın sıcaklığının 170 °C’ye kadar çıkabildiği bir alanda yer almaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...