onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
82 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Göç Destanı, bir Uygur destanıdır ve Türeyiş Destanı’nın devamı niteliğindedir. Destanda, Türklerin, kutsal taşı, Çinlilere verince, Tanrı tarafından cezalandırılması, açlık ve kuraklığın başlaması ile ana vatanlarından göç etmeleri anlatılır.

Göç Destanı şöyle gelişir:

  • Uygurların vatanında Hulin Dağı’nda bir kayın ağacının üzerine gökten bir ışık iner ve ağaçtan beş çocuk doğar. Bu çocuklardan en küçüğü olan Bögü Tigin büyüyünce hükümdar olur.
  • Bögü Tigin’in soyundan gelen Yulug Tigin, Çinlilerle savaşır. Savaşlara son vermek için oğlu Gali Tigin’i bir Çin prensesi ile evlendirir. Çinliler, prensese karşılık Tanrı Dağı’nın eteğindeki Kutlu Dağ adını taşıyan kutsal kayayı isterler. Gali Tigin kayayı verir.
  • Çinliler kayayı götürürken memleketteki bütün kuşlar ve hayvanlar ağlar. Yedi gün sonra Gali Tigin ölür. Ülkede kıtlık ve kuraklık başlar. Uygurlar yurtlarını bırakarak güney batıya doğru göç etmek zorunda kalırlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...