onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
122 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mukormikoz, çok nadir görülen bir mantar enfeksiyonudur. Toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantar ile temas sonucu meydana gelir. Mukormikoz, bağışıklık sistemindeki sorunlar ve diyabet ile bağlantılı görülür. Covid-19 tedavisinde kullanılan ve bağışıklık sistemini baskılayan steroid türü bazı ilaçların kullanımındaki artışın bu enfeksiyonun artmasına yol açtığı sanılıyor.

Mukormikoz, sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyebilen bir hastalıktır. Enfeksiyon cilde yerleşmişse etkilenen bölgede kızarma, kabarma veya şişme görülebilir. Deride siyaha doğru renk değişimi görülebilir ve bu bölgede sıcaklık hissedilir. Kan yoluyla vücuda yayılan hastalık, kalp ve beyin gibi organlara hasar verebilir; böylece can kaybına sebep olabilir.

Mukormikozun belirtileri arasında ateş, öksürük, yüzde tek taraflı şişme, baş ağrısı, burun akıntısı, burun ve ağız üstü kısımda hızla yayılan siyah lezyonlar, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kusma, ishal, dışkıda kan, karın ağrısı, bilinç bulanıklığı, uyku hali gibi semptomlar sayılabilir.

Mukormikozun tedavisi için kullanılan yalnızca bir ilaç vardır. Enjektörle yapılan bu ilacın her bir dozu 48 dolar ve 8 hafta boyunca her gün yapılması gerekiyor. Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekebilir. Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...