onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde tarafından 27 229 776

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kemikler kemik hücrelerinden (organik kısımdan) ve inorganik elementlerden oluşur. Kemiklerin yaklaşık üçte biri organik kemik hücrelerinden oluşurken, diğer üçte ikilik kısmı ise inorganik kısımdan oluşmaktadır.

Kemiklerimizin dışı kompakt olarak tanımlanan sert bir yapı ile, iç tarafı süngerimsi olarak tanımlanan yumuşak yapıdan meydana gelmektedir.

En iç kısmındaki boşluğa: cavum assis denilen kemik boşluğu denilir. Kemik iliğinin bulunduğu kısım burasıdır. Sarı ilik ve kırmızı ilik vardır. Sarı ilik yağların depolandığı ilik, kırmızı ilik ise kan hücrelerinin üretildiği kısımdır.

Vücudumuzdaki Kemik Çeşitleri

İskelet sistemini oluşturan kemikler şekillerine göre; uzun kemikler, yassı kemikler ve kısa kemikler olmak üzere üç çeşittir. (Not: Düzensiz kemikler; genelde omurlarda bulunurlar. üç kemik grubuna da girmedikleri için düzensiz kemikler olarak isimlendirilir.)

1- Uzun Kemikler: Uzunluğu kalınlığından fazla olan silindir şeklindeki kemiklerdir. Kol ve bacaklarda bulunan kemiklerin çoğu uzun kemiktir. İnsan vücudundaki en uzun kemik uyluk kemiğidir. Uzun kemiğin yapısında; eklem kıkırdağı, süngerimsi kemik doku, sert kemik doku, kırmızı kemik iliği, sarı kemik iliği, kemik zarı, kan damarları ve sinirler bulunur.

  • Boyu eninden uzun olan kemiklerdir.
  • Vücudun hareketini sağlayan kemiklerdir.
  • Kol ve bacaklarda bulunur.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı vardır.
Kollardaki Uzun Kemikler Bacaklardaki Uzun Kemikler
Pazı Kemiği Uyluk Kemiği
Dirsek Kemiği Kaval Kemiği
Ön Kol Kemiği Baldır Kemiği
El Tarak Kemiği Ayak Tarak Kemiği
El Parmak Kemiği Ayak Parmak Kemiği

2- Yassı Kemikler: Uzunluğu ve genişliği fazla, kalınlığı az olan kemiklerdir. Yassı kemiğin yapısında; eklem kıkırdağı, süngerimsi kemik doku, sert kemik doku, kırmızı kemik iliği, kemik zarı, kan damarları ve sinirler bulunur. Yassı kemikte sarı kemik iliği bulunmaz.

  • Yassı görünümlü kemiklerdir.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur.
  • Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.
Yassı Kemikler
Kürek Kemiği
Kalça Kemiği
Kaburga Kemiği
Göğüs Kemiği
Kafatası Kemiği

3- Kısa Kemikler: Uzunluğu, genişliği, kalınlığı birbirine yakın olan kemiklerdir. Kısa kemiğin yapısında; eklem kıkırdağı, süngerimsi kemik doku, sert kemik doku, kırmızı kemik iliği, kemik zarı, kan damarları ve sinirler bulunur. Kısa kemikte sarı kemik iliği bulunmaz.

  • Boyu, eni ve genişlikleri hemen hemen aynı olan kemiklerdir.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur.
  • Omurga, el ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklerdir.
Kısa Kemikler
El Bilek Kemiği
Ayak Bilek Kemiği
Omurgayı Oluşturan Omur Kemikleri

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...