onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
31 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Marmara Bölgesi, Türkiye’nin en gelişmiş ve en yoğun nüfuslu bölgesidir. Bölgede birçok ekonomik faaliyet bulunmaktadır. Bunlar arasında şunlar sayılabilir:

  • Tarım: Bölgede verimli ovalar ve düzlükler sayesinde makineli tarım yapılabilir. Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğdayayçiçeğimısırşekerpancarızeytinüzüm ve sebzedir. Bölge, Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık %73’ünü, mısır üretiminin ise yaklaşık %30’unu gerçekleştirir.
  • Hayvancılık: Bölgede küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılır. Bölgede yetiştirilen hayvanlar arasında sığırkoyunkeçitavuk ve arı bulunur. Hayvancılık, bölgenin et, süt, yumurta, bal, yün ve deri ihtiyacını karşılar.
  • Balıkçılık: Bölgede Marmara Denizi, Karadeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan illerde balıkçılık yapılır. Bölgede avlanan başlıca balıklar arasında hamsipalamutlüferistavritçipura ve levrek sayılabilir. Balıkçılık, bölgenin protein kaynağıdır.
  • Madencilik: Bölgede çeşitli madenler çıkarılır. Bölgede çıkarılan başlıca madenler arasında mermergranitkrombakırkurşun ve çinko sayılabilir. Madencilik, bölgenin sanayi hammaddesi sağlar.
  • Sanayi: Bölge, Türkiye’nin sanayi merkezidir. Bölgede birçok sanayi dalı faaliyet gösterir. Bölgede üretilen başlıca sanayi ürünleri arasında otomotivtekstilgıdakimyametalmobilyacam ve elektronik sayılabilir. Sanayi, bölgenin ihracat geliri sağlar.
  • Turizm: Bölge, tarihi, kültürel ve doğal zenginliklere sahiptir. Bölgede ziyaret edilebilecek başlıca turistik yerler arasında İstanbul’un tarihi yarımadasıTopkapı SarayıAyasofya MüzesiSüleymaniye CamiiBoğaziçi KöprüsüGalata KulesiEdirne’nin Selimiye CamiiÇanakkale’deki Gelibolu Yarımadası Tarihi Millî Parkı ve Şehitlikleri, Bursa’nın Ulu Camii ve Yeşil Türbe’si, Çanakkale Boğazı’ndaki Kilitbahir Kalesi ve Çimenlik Kalesi sayılabilir. Turizm, bölgenin istihdam ve gelir kaynağıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...